Montedidio / Erri de Luca

Detta är en ung pojkes betraktelser över hur det är att gå från att vara barn och gå i skolan till att vara vuxen och tjäna sitt eget uppehälle. Den utspelar sig i fattigkvarteren, Montedidio, i Neapel på 1950-talet. Detta är ett helt annat Italien än det som möter en idag, men samtidigt finns det många italienare som vuxit upp i denna miljö. Boken är skriven i någon slags dagboksform och pojken som skriver har skrivit både på italienska och på den lokala napoletanska dialekten. De uttryck som skrivits på napoletanska är inte översatta, något som jag inser är en stor del av bokens finess, men som jag mest tycker är lite tröttsamt i längden. Är man väldigt intresserad av Italien, som jag är, så är boken läsvärd och eftersom den är ganska kort så går det fort. Annars tror jag det finns annan italiensk litteratur man kan läsa först, till exempel Stål av Silvia Avalone.

Elisabeth Grate förlag var nytt för mig och de har en ganska spännande utgivning, som jag ska undersöka närmare.

När man läser denna tycker jag man kan höra på Connie Francis That’s amore. (Spotify: Connie Francis )

Betyg: 3

På AdLibris: Montedidio

Starbuck’s Kastrup Köpenhamn

Starbuck’s är ju vad det är, men ibland orkar man inte fösöka förstå sig på andra ställen. Kastrup, som är en av de bästa flygplatserna om ni frågar mig, blir mer och mer öppen. Det är trevligt, men det gör att det på är svårt att förstå hur och var man handlar på vissa ställen. Inte på Starbuck’s dock.

Kaffet är inte på topp, men ok. Man får inte glömma att beställa extra “shot” i latten annars smakar det bara mjölk. Mackorna är ganska goda, men sötsakerna är för söta. Gillar man märkliga kaffedrinkar, kalla eller varma, så är Starbuck’s ett bra ställe att välja, men om man som jag vill att allt ska smaka det det är och inte ens vill ha socker i kaffet så är det svårt att hitta rätt i menyn.

Dimitri from Paris passar på flygplatser tycker jag. (Spotify: Dimitri from Paris – Cocktail Disco)

Betyg:

 • Fika: 4
 • Kaffe: 3
 • Atmosfär: 3

 

 

 

Barista Mobilia Malmö

För att vara ett fik på ett köpcener så är detta egentligen ett ganska bra fik. Men, man måste hålla unda skräp, smuts, utgångna rätter för att det ska kännas bra för kunderna. Synd på så gott kaffe säger jag. Grundförutsättningingarna är inte de bästa där det ligger mellan ICA Malmborgs och Systembolaget. Men, hade man använt torktrasan lite mer flitigt och dessutom sett till att hålla undan i köket så hade detta blivit en 4a. Nu kan det bara bli en 3a.

På detta fik kan det passa med med malmöbaserad musik. Jag tänker att Magnus Carlsson kanske inte precis kommer från Malmö, men Malmö har mycket med hans produktioner att göra. (Spotify: Magnus Carlson & The Moon Ray Quintet – Ocean Rain)

Betyg:

 • Fika: 4
 • Atmosfär: 2

image

image

Fin.

Super-Carlie / Camilla Läckberg

I en bok som denna är illustrationerna väl så viktiga som berättelsen (illustrationer: Millis Sarri). Det är klara och tydliga bilder som jag tror talar till barnen. De satt i alla fall och bläddrade själva i den en god stund innan jag kom loss och började läsa. Historien är ganska trivial och inte särdeles nydanande. Moralen i boken är tveksam fast en gnutta rolig. Det känns som om det kommer att komma fler Super-Cahrlie-böcker, med ett slut som detta. Om inte barnen tigger och ber på sina bara knän kommer jag nog inte att köpa fler. Vi köpte denna till billighetspris på Willie’s och den var värd sina pengar, men inte mer. Kanske kan uppföljarna bli mer spännande? En eloge för den fina produktionen med guldinsida och guldtyg, ja riktigt tyg, i ryggen.

Det kan liva upp att lyssna på Trazan och Banarnes Jungel-Jims kanin. (Spotify: Trazan & Banarne – Djungel-Jims kanin)

Vi läser Gusten Grodslukare parallellt och den är oerhört mycket roligare, inte minst för den vuxna publiken. Recension följer av denna när vi är klara.

Betyg: 3

På AdLibris.

Kunzelmann & Kunzelmann / Carl-Johan Vallgren

Ibland blir man lite trött på att redaktörer inte klipper i böcker. Jag tycker att denna bok egentligen var bra, men den var alldeles för lång. Det fanns liksom inte historia nog till alla dessa sidor. Dessutom var det två historier som berättades parallellt och den ena var betydligt mer intressant än den andra. Dock ägnades det mer tid, för mycket tid, åt den mindre intressanta historien. Jag hade tyckt att denna bok var en klar 5a om det klippts bort stora bitar som inte leder någon vart och som man faktiskt förstår utan att det står skrivet. Så, en eloge till författaren för att han kommit på denna, lite skruvade, historia och bakläxa till redaktören som inte sett till att historien fick det sidomfång som den höll för.

Till denna bok ska man lyssna på krautrock och jag tror att To Rococo Rot skulle kunna fungera. (Spotify: To Rococo Rot – Seele)

Boken finns som pocket på AdLibris.

Betyg: 3

Farmor Idas Café Vellinge

Farmor Idas Café ligger längst in på Vellingeblomman. Det är en trevlig liten skånelänga med en charmig trädgård. Att åka hit för fikets skull känns inte aktuellt, men har man ärende till Vellingeblomman är det ett trevligt stopp. På sommaren kan man sitta ute i trädgården, som är väldigt mysig med många små avskillda hörn och gott om skugga. Tråkigt nog är fikat inte det mest spännande. Kaffet är OK, men inte mer, och kakor och bullar känns inte roligare än på StatOil. Inget ont om StatOil, men en gnutta mer hembakad kännsla hade inte skadat på Farmor Idas Café.

Vid ett par tillfällen varje år bjuder Vellingeblomman på extra mycket varor och skyltning utöver det vanliga och då kan en utflykt hit vara trevlig för hela familjen, även om man bara behöver en liten hyacint. Det är till jul, påsk och alla helgon som det bjuds landskap, rörliga figurer och djurungar i stallet.

Betyg:

 • Atmosfär: 4
 • Kaffe: 2
 • Fika: 3 

Adress:
Falsterbovägen 177
Vellinge

Piccolo Lund

image

image

Ett italienskt café kan på pappret inte bli fel. Krydda med god glass och goda mackor och det känns som om det skulle vara helgjutet. På toppen av denna fika slänger du in gott italienskt kaffe och ett ganska bra läge, rent geografiskt. Men, det är altid något som klickar när man är på Piccolo. Det blir liksom aldrig den där fullträffen. Vad det egentligen beror på är svårt att sätta fingret på, men jag trivs i alla fall inte. Ibland går det galet sakta att få sitt fika, ibland kan man knappt betala och vissa gånger är det omöjligt att förstå vad man kan beställa och omöjligt att få personalen att förstå vad man vill beställa. Därav detta låga betyg på ett egentligen ganska bra fik.

Jag vill inte påstå att Rammstein passar på fik, men så gillade jag inte heller detta fik. (Spotify: Rammstein – Du Hast)

Adress:
Bangatan 8
Lund

Hemsida här.

Betyg:

 • Fika: 5
 • Atmosfär: 2

Häägen-Dazs Düsseldorf

För att göra en lång historia kort, det är ju tur att de har god glass. För de har god glass. Men, de kan inte laga kaffe här och växelkassan är för liten och man kan inte betala med kort. Klydd, trassel och besvär. Man måste emellertid ge dem en eloge för att de trots allt bök orkar vara glada och trevliga och det finns faktiskt inte många ställen där man kan fika i centrala Düsseldorf. En öl, en för stor biff eller en rejäl sup, det kan man få både här och där, men fika är det värre med. Nu låter det kanske som om jag tycker att Düsseldorf är en tråkig stad, men det är det alls inte. Det är en riktigt trevlig stad. Alldeles invid Kö finns till exempel en av de finaste bokhandlarna jag sett. Och butiksutbudet är både udda och exklusivt om man kommer med svenska ögon. Är man i Tyskland så är detta en stad att beöka och vill man då fika och tycker att daAldos i Skanör är för långt bort så kan detta café duga.

Man måste lyssna på Kraftwerk när man är i Düsseldorf (Spotify: Kraftwerk – Trans Europe Express)

Adress:
Bolkerstrasse 57
Düsseldorf

Betyg:

 • Atmosfär: 2
 • Fika: 4 

Freak Boken om Freddie Wadling / Robert Lagerström

Förutom att Freddie Wadling varit inblandad i en hiskelig massa olika musikprojekt så har han också testat nästan alla droger som finns. Åtminstone om man får tro det som står i boken. Denna bok bjuder på mycket intressant läsning om Freddie Wadling och de band som han varit med i eller bara gästat. Tycker man om Cortex, Fläskkvartetten, Lädernunnan eller Blue for Two är detta en bok att läsa. Men, den är lite lång även om man älskar dessa band i allmänhet och Freddie Wadling i synnerhet. Boken är bitvis underhållande som vilken skönlitteratur som helst, men det är främst en faktabok. I min mening är den läsvärd, men man måste vara lite hungrig på namn och band och fakta om olika klubbar som finns och har funnits. Det var lite ont om musik på Spotify som knyter an till denna bok, men en liten lista har jag gjort Freak – Freddie Wadling.

Betyg: 3 (om man tokgillar F. Wadling: 5)

Finns i pocket på AdLibris.

Fler Spotify-länkar:
Fläskkvartetten
Freddie Wadling

Björkäng vägkrog Varberg

image

Om man inte vill gå på McDonalds så är det ont om ställen att stanna på mellan Malmö och Göteborg. Detta är ett av de ställen som faktiskt är OK. Kaffet är gott, och eftersom många bussar stannar här omsätts det fort. De har ett ganska digert utbud av olika kakor och mackor, men det finns inte precis någon hälsokost. Betyget för detta ställe i jämförelse med andra vägkrogar blir 4, men i jämförelse med andra fik blir det sämre (se nedan).

Betyg:

 • Atmosfär: 2
 • Fika: 3