Ramklints Lund

Ett klassiskt fik och konditori som legat på Mårtenstorget i Lund så länge jag kan minnas. Tyvärr kan jag inte påminna mig om att jag fått något som varit speceillt gott här. Inte att det smakar illa, för det gör det verkligen inte, men det är liksom inte riktigt rätt och inte i min smak. Med tanke på hur länge Ramklints funnits så finns det uppenbarligen många som inte tycker som jag utan tycker att det är ett bra kondis. Vi beställde in lite av varje, bland annat kaffe, kanelsnurror, jitterbugg, chokladboll och winerkrona. Av dessa saker så var chokladbollen och jitterbuggen det som var bäst. Kanelbulen hade en blank yta av smällt socker som jag inte kan förlika mig med. Detta ger en kännsla av att den bakades för länge sedan och det är omöjligt att äta den utan att bli helt igenkletad. Kaffet jag fick i första koppen var “branket”, det vill säga att det inte var nytt. I kopp nummer två, som trevligt nog ingick, var garvsyrasmaken borta, men det var trots detta inget toppkaffe. Med tanke på vad det kostar att fika här så förväntar åtminstone jag mig lite mer.

Eftersom påtår ingår här så passar Dagny att lyssna på. Man kan hitta ett par olika versioner på Spotify, men jag gillar nog versionen med Owe Törnkvist bäst. (Spotify: The Playtones – Dagny eller Owe Thörnqvist – Dagny eller Sten & Stanley – Dagny eller The Boppers – Dagny)

Betyg:

  • Fika: 2
  • Kaffe: 2
  • Atmosfär: 3

Adress:
Mårtenstorget 10
Lund

image

Braehus längs med E4 Gränna

image

När man är ute och far längs vägarna har man varken speciellt höga krav eller speciellt höga förväntningar. Desto tråkigare då när ett vägfik lyckas få en tvåa. Kaffet var OK, men inte mer, och fikat var tråkigt. Här kan man stanna om man lider fikanöd, eller tycker om att speja ut över Vättern. Det finns även en slottsruin att besöka, men detta väger inte upp kvaliteten på fikat. Själva matsalen var stor och gav en ödslig känsla. Egentligen kan man inte rekommendera musik till ett fik som detta, men jag blir alltid glad av Caesars: Jerk it out, så den kan man behöva lyssna på efter att ha varit här. (Spotify: Caesars – Jerk It Out (Original Mix)

  • Fika: 2
  • Atmosfär: 2

Sofiero Slottsveranda & Café, Sofiero Helsingborg

Sofiero slott och park är ett väldigt trevligt ställe. Vi besökte Majas trädgård med barnen och gick på rundtur för barnen i parken. Allt detta rekommenderas. Men, caféet kan man faktiskt inte med bästa vilja i världen rekommendera. Det var för det första dyrt. Att det är dyrt på ett ställe som detta med denna fantastiska vy från alla borden skulle man kunna acceptera. Fast, om något är dyrt så måste det även vara bra. Kaffet var inget större fel på, men inte bra. Kanelbullen var inte bra och chokladbollarna var som chokladbollar är mest, men inget fantastiskt. Faktum är att jag tror att man bör ha egen fika med sig till Sofiero. Handla i Helsingborg på Fahlmans eller kanske till och med på närmsta Statoil och fika på en gräsmatta. Parken är en av de vackraste platser som finns i Skåne och har blivit korad till Europas vackraste park 2010.

Ska man nu ändå fika här så kan man hålla sig till smörgåsarna som trots allt kändes prisvärda. För att ytterligare bättra på stämningen kan man lyssna på Us3 (Spotify: Us3 – Hand on the Torch). Den blir i alla fall jag på bra humör av.

Betyg:

  • Fika: 1
  • Atmosfär: 4

Man kan med fördel hoppa över caféet och gå till kiosken och köpa glass. Läs här om det.

Sofieros café, hemsida

Sofieros hemsida

image

image

image

Slottscafeet.