Kartbutiken / Stockholm

Man blir så glad av ställen där folk bryr sig om vad de gör. I kartbutiken har de i princip bara kartor, reseböcker och jordglobar. Men ibland är det ju det man vill ha och då är det fantastiskt att det finns ett ställe som kartbutiken. Har man inte möjlighet att åka till Stockholm för att gå i butiken så finns de även på nätet.

www.kartbutiken.se/

Betyg: 5

Dagnys Stockholm

Gott kaffe ok kanelbullar och trevlig service. Det är inte alltid som personalen känns trevlig när man är på stationer och flygplatser, men på Dagnys är det ganska så hemtrevlig känsla. Det är absolut värt att stanna till på innan tågresan.

Man ska så klart lyssna på Dagny med Owe Thörnqvist när man fikar här. (Spotify: Dagny – Owe Thörnqvist )

Betyg: 4
Adress: Centralstationen Stockholm

 

image

Café Rival Stockholm

Café Rival i Stockholm ligger på Söder. Jag hade inte varit på Söder tidigare, vilket utan tvekan är en förlust. Utsikten från brinken vid Mariahissen är vidunderlig och det ligger gallerier och caféer hur tätt som helst. Vi valde att gå på Rival, vilket känns som ett bra val så här i efterhand. Fiket är väldigt populärt, åtminstone på helger, så man får vara beredd på att vänta en stund för att få ett bord. Men, man får lön för mödan. På väggarna trängs foto på skådespelare, som jag antar har anknytnig till söder och kanske även till Café Rival. Ett av fotografierna föreställer Sif Ruud och av någon anledning blir jag alltid så glad av att se henne (läs mer på Wikipedia om Sif Ruud).

Kaffet var gott och mackor och bullar lika så. Vi testade kolasnittar, chokladkaka, kanelsnurra och två olika mackor. Brödet smakade bra och min källarfranskeliknande bulle med ost var i all sin enkelhet en trevlig anrättning. Jag kommer emellertid aldrig att förstå varför kanelbullar och kardemummasnurror alltid ska vara så hemskt söta. Inte bara för att sötman döljer kanel- och kardemummasmaken, utan även för att de blir så klistriga att man knappt vill hålla i dem. Men eftftersom de så ofta är det så antar jag att det är vad folk gillar och det är kanske jag som har fel. Jag tror att allt bakas på plats, vilket i sig är trevligt.

Vill man lyssna på musik som passar Café Rival så tycker jag man kan höra på Korallreven. Det är modern pop som även känns som den kunde ha spelats in för 20, 30 år sedan. Som detta café, som känns modernt och klassiskt på samma gång. (Spotify: An album by Korallreven – Korallreven)

Betyg:

 • Atmosfär: 5
 • Fika: 4
 • Kaffe: 4
 • Total: 4

Hemsida: Café Rival

Adress:

Mariatorget 3

Stockholm

Fotografiska Stockholm

Fotografiska muséet är först och främst ett väldigt trevligt museum. Men, längst upp i det gamla tegelhuset vid kajen finns ett kafé och en restaurang med vidunderlig utsikt över vattnet. Man blickar ut mot centrala Stockholm och har Gröna Lund, af Chappman och andra landmärken i fonden. Jag tog en kopp kaffe och en kanelbulle och det var gott. Dessutom passade jag på att kolla mejl och Facebook eftersom det var så trevligt att sitta här. Det höga betyget är till stor del den trevliga miljön.

Muséet är trevligt och precis lagom stort. Just nu var det en Anton Corbijn-utställning, som tyvärr inte var det mest spännande jag sett. Men, den andra var en utställning av Ortiz som var desto bättre. Det var foto av bra arkitektur, där fotot fått stå i första rummet. Väldigt bra.

Det finns så mycket musik som skulle kunna passa här, men tanken är ett förslag per inlägg. Men detta muséum är så minimalistiskt att det får bli musik därefter. Vince Clark (Yazoo, Erasure, Depeche Mode) och Martin Gore (Depeche Mode) har ett gemensamt projekt för minimalistisk syntpop VCMG. (Spotify: VCMG – Spock)

För aktuell information se Fotografiskas hemsida.

Betyg:

 • Fika: 5
 • Kaffe: 4
 • Atmosfär: 5

Adress:

Stora Tullhuset

Stadsgårdshamnen 22

116 45 Stockholm

 

 

 

 

 

Kaffekoppen Stockholm

Solen sken och jag kom i precis lagom tid för att få precis den plats jag ville ha på uteserveringen. Turister i högklackat stod för underhållningen. (För er som aldrig varit i Gamla stan i Stockholm kan det vara bra att veta att gatubeläggningen där inte lämpar sig för promenader i högklackade skor.) Kaffet var gott, men inte godast i världen. Däremot var lerskålen det serverades i och den spikraka kanelsträngen på toppen väldigt trevliga. Kanelbullen var god, men för stor och för kladdig. Mitt i fikat ringde min telefon och efter att ha pratat i den och pillat med mina kanelbullskladdiga fingrar fick den saneras med våtservett för att jag skulle kunna se något på skärmen igen. Vem gillar så kladdiga kanelbullar? Vad har allt socker där på toppen att göra? Men, detta är ett trevligt fik och jag hade nog trott att det skulle vara dyrare än vad det var med tanke på dess läge i stan. När man är här kan man passa på att besöka Nobelmuseet som ligger snett över torget. Det ska jag göra nästa gång. När man sitter här kan man, av många anledningar; till exempel den att Nobels industrier var starka i Ryssland, lyssna på David Arnolds version av From Russia with love. (Spotify: David Arnold – From Russia With Love – Featuring Natacha Atlas)

Betyg:

 • Atmosfär: 5
 • Fika: 4
 • Betyg: 4

Adress:
Stortorget 20
SE-111 29 Stockholm

Vetekatten Stockholm

Ett riktigt fik. Vetekatten på Kungsgatan är trevlig med ganska många bord och hyfsad omsättning på gästerna. Så, även om det ser fullt ut så kan man inom ganska kort tid få plats. När jag var där så tog jag en kardemummasnurra och den var god och smakade mycket kardemumma. Även kaffet och den varma chokladen smakade bra. Man kan äta enklare rätter på Vetekatten och man kan köpa med sig hem av bakelser, tårtor och praliner. Detta är ett riktigt trevligt fik som man hade velat ge en femma i betyg. Men, det är inte lika bra som de andra som har en femma och en femma måste få vara en femma. Jag hade dessutom trevligt sällskap, men det får man ordna själv. Annars kunde det vara en bra idé – leg. fikasällskap, garanterat snacksalig. Om jag får tid över ska jag starta en sådan firma. När man sitter här kan man lyssna på Mauro Scocco tycker jag och av hans låtar så är Kall Stjärna bland de bästa /Spotify: Mauro Scocco – Kall stjärna)

Betyg:

 • Fika: 4
 • Atmosfär: 4

Adress:
Kungsgatan 55
Stockholm

Sturekatten Stockholm

På Sturekatten har jag inte varit på många år, men sist jag var där minns jag att jag tyckte det var ett toppställe. Lite udda inredning, en mystisk lokal och bra fika är mina minnen. För säkerhets skulle ger jag det bara en fyra. Gå gärna hit och berätta sedan för mig om det är så bra som jag mins det. Jag gick i alla fall förbi i måndags och konstaterade att det ligger kvar och jag blev lite sur för att jag redan ätit lunch och inte gick hit.

Lyssna gärna på Me and My Army, eftersom Kleerup gärna hänger i dessa trakter av Stockholm. (Spotify: Me And My Army – The Only One)

Betyg:

 • Ur minnet: 4

Adress:
Riddargatan 4
Stockholm

image

image