Ramklints Lund

Ett klassiskt fik och konditori som legat på Mårtenstorget i Lund så länge jag kan minnas. Tyvärr kan jag inte påminna mig om att jag fått något som varit speceillt gott här. Inte att det smakar illa, för det gör det verkligen inte, men det är liksom inte riktigt rätt och inte i min smak. Med tanke på hur länge Ramklints funnits så finns det uppenbarligen många som inte tycker som jag utan tycker att det är ett bra kondis. Vi beställde in lite av varje, bland annat kaffe, kanelsnurror, jitterbugg, chokladboll och winerkrona. Av dessa saker så var chokladbollen och jitterbuggen det som var bäst. Kanelbulen hade en blank yta av smällt socker som jag inte kan förlika mig med. Detta ger en kännsla av att den bakades för länge sedan och det är omöjligt att äta den utan att bli helt igenkletad. Kaffet jag fick i första koppen var “branket”, det vill säga att det inte var nytt. I kopp nummer två, som trevligt nog ingick, var garvsyrasmaken borta, men det var trots detta inget toppkaffe. Med tanke på vad det kostar att fika här så förväntar åtminstone jag mig lite mer.

Eftersom påtår ingår här så passar Dagny att lyssna på. Man kan hitta ett par olika versioner på Spotify, men jag gillar nog versionen med Owe Törnkvist bäst. (Spotify: The Playtones – Dagny eller Owe Thörnqvist – Dagny eller Sten & Stanley – Dagny eller The Boppers – Dagny)

Betyg:

 • Fika: 2
 • Kaffe: 2
 • Atmosfär: 3

Adress:
Mårtenstorget 10
Lund

image

St Jacobs Stenugnsbageri Lund

Detta är egentligen ett trevligt ställe. De bakar gott bröd och deras kardemummasnurror är i toppklass. Men, det känns lite virrigt. Var ska man ta vägen? Vad kan man beställa? Hur gör man när man har beställt och vilka möbler hör till caféet? Vissa hade säkert kallat det charmigt, men jag kallar det virrigt. Med bättre ordning hade de fått en 5, men nu går jag hellre en bit bort på gatan till Patisseriet.

Som man kan förstå av namnet så baker de i stenugn och bröden är härligt krumma och knortiga, men ibland blir det lite väl hejsan svejsan. En kund kom tillbaka med en frisbeeliknande bulle som man hellre hade med som strandleksak än åt upp. Det funkar inte om man ska ta 80 kronor en kopp bryggkaffe och en macka med skinka och ost. Dessutom ska man trassla sig fram bland brödvagnar för att få tag i sitt kaffe. De har inte haft café så länge här och jag tänker att jag ska gå tillbaka om en månad eller så för att se om de lyckats få styrfart på det hela. Då kanske betyget kan höjas, men det känns som om de har en bra bit kvar till de andra femmorna.

Vad ska man lyssna på här då? Panda Bear kanske. Det får det nog bli. (Spotify: Panda Bear – Tomboy)

Betyg:

 • Atmosfär: 3
 • Fika: 5
 • Kaffe: 4

Adress:
Klostergatan 10
Lund

image

image

Fikar.

Patisseriet Lund

Hit går jag ganska ofta utan att tänke på att det är ett café. Men det är det! Vi brukar beställa in sallader, baguetter och mackor på grovt bröd. Här ligger Patisseriets styrka. Bröd är de duktiga på. Man kan även köpa med sig hem och alla sorter vi testat smakar förträffligt. Bakelserna ser delikata ut, men jag har aldrig smakat på dessa. Jag är ju en kanelbulleperson.

Nu senast jag var här så fick jag syn på en fransk läsk som de har. En vän till mig hade precis bjudit på mandarinvarianten av denna och nu valde jag citronläsken. Den är ju så god. Den är jättegod. Smaskens. Jag ska aldrig dricka något annat, utom kaffe då, då. Det finns bild på de eleganta flaskorna nedan. Den finns även i mindra flaska som är nästa lika eleganta. Nu vet jag inte vad som är godast; Orangina, San Pelegrino eller denna?

 Här tycker jag att Colders platta Heat kan passa bra. (Spotify: Colder – Heat)

Betyg:

 • Kaffe: 4
 • Fika: 5
 • Atmosfär: 5

Adress:
Klostergatan 3
Lund

Hemsida: Patisseriet

image

image

Café & Le Lund

image

På Mårtensgatan har jag en tid, ganska länge faktiskt, tyckt att Tehuset Java kämpat i ensamhet i kampen om att få folk att ens komma ihåg att denna gata finns. Kanske är det jag som suttit sovande i fel del av staden, men jag tycker att Mårtensgatan trots alla renoveringar är ganska tråkig. Desto roligare då med ett trevligt café!

Sitt franskklingande namn till trots bjuds här mest italienska anrättningar. Vi fick goda mackor och gott kaffe. Som efterrätt testade jag en lussekatt, första för året. Den var god och hembakad med riktig saffran, men kanske en av de fulaste och skrynkligaste bullar jag någonsin sett på ett café. Jag blundade och åt och njöt. Man ska inte ha ont om tid här för det går inte fort. Personalen ska ha en eloge för att man trots växande köer och väntande kunder orkade tillreda alla kaffe- och tesorter med den omsorg det var tänkt, men om det ska fungera i längden måste det nog gå lite rappare.

Betyget är svårt för de var nog egentligen inte värda mer än en trea, men eftersom de var så trevliga och eftersom det smakade så gott, trots att det var fult, så får det bli en fyra på totalen.

Till detta café funkar lite “Nu Jazz” (Spotify: South Froggies – Nu Jazz Universe)

Deras hemsida.

Adress:
Västra Mårtensgatan 10
Lund

Betyg:

 • Atmosfär: 3
 • Fika: 4

Piccolo Lund

image

image

Ett italienskt café kan på pappret inte bli fel. Krydda med god glass och goda mackor och det känns som om det skulle vara helgjutet. På toppen av denna fika slänger du in gott italienskt kaffe och ett ganska bra läge, rent geografiskt. Men, det är altid något som klickar när man är på Piccolo. Det blir liksom aldrig den där fullträffen. Vad det egentligen beror på är svårt att sätta fingret på, men jag trivs i alla fall inte. Ibland går det galet sakta att få sitt fika, ibland kan man knappt betala och vissa gånger är det omöjligt att förstå vad man kan beställa och omöjligt att få personalen att förstå vad man vill beställa. Därav detta låga betyg på ett egentligen ganska bra fik.

Jag vill inte påstå att Rammstein passar på fik, men så gillade jag inte heller detta fik. (Spotify: Rammstein – Du Hast)

Adress:
Bangatan 8
Lund

Hemsida här.

Betyg:

 • Fika: 5
 • Atmosfär: 2

Södra Esplanadens Café i Lund, före 1998

Jag gillade Södra Esplanadens café före 1998 – särskilt deras pecanwienerbröd, men frallorna var också gudomliga! Källarfranska rules!

Av: Miamaria

Vi är osäkra på om det finns någon aktivitet här, men deras adress är:
Södra Esplanaden 21
Lund

Mormors café Lund

Mormors café i Lund är enkelt, trevligt och framför allt otrendigt. Man kan få en latte, men bryggkaffet ligger närmre till hands. Här kan man med fördel beställa den färskpressade apelsinjuicen och ska man ta bröd med sig hem så är valnötsbrödet, snoddas och deras bagels trevliga.

Fikat: 4
Atmosfären: 3

Mormors hemsida

Karta via Google

Adress:
Knut den stores torg 1
Lund