Katrinetorp Malmö

Så nära hem, men det tog mig ändå nästan tio år att ta mig tid att åka dit. Gör inte samma misstag som jag! Här är vackert och trevligt och gott. Vi fikade inte, egentligen, för vi åt mackor, fisk och grillade korvar. Men, allt var gott och de har glass från Aldos i Skanör, så den lär också vara god.

Sedan tycker jag att man ska ta sig tid att ströva en stund i parken och kanske njuta av rosorna. Om man åker hit på en tid som caféet inte är öppet så kan man ta sig en pic-nic i parken. Man kan också gifta sig i parken, eller gå på någon föreställning på den lilla scenen.

Här passar This is head. Jag tror att de kommer från Malmö dessutom. (Spotify: This Is Head – 0001)

Hemsida: Katrinetorp Landeri Malmö stad

Betyg:

  • Fika (mat): 5
  • Atmosfär: 4
  • Total: 4

Slottsträdgårdens Kafé Malmö

Med ett läge mitt i Slottsträdgården bakom Malmöhus passar detta café bäst soliga dagar när man kan sitta ute. Man kan även passa på och ta en lite tur i trädgården som omger caféet. Har man barn med sig så kan man ta en tur bort till Sagolekplatsen vid biblioteket.

Vi testade både det ena och det andra och allt var gott, men jag tycker att det var lite för mycket socker i kanelbullarna.

Och, jo just det. Det är Tareq Taylor som är känd från TV, till exempel Trädgårdsfredag, som driver detta café.

Bob Hund passar bra för en dag i Slottsparken i Malmö. (Spotify: Bob Hund – Det Överexponerade Gömstället)

Betyg:

  • Fika: 5
  • Kaffe: 4
  • Atmosfär: 4

Hemsida: www.tareq.se/slottstradgardens-kafe

Jesusparkens Kaffebar och Deli Malmö

Jesusparken, som mest är en gräsplätt och en mindre plantering, hyser i ena hörnan detta fik. Man kan även köpa delikatesser här i form av marmelader, juicer och korv. Vi testade en juice från Saltå kvarn, kaffe, diverse kakor och en smörgås. Allt var gott! Det var lite dyrt kan jag tycka, men eftersom det var gott kan man ha överseende med det. Men, om det ska kunna bli en 5a i betyg måste det vara extra bra till dessa priser. Ett pluss i kanten för att de verkligen bryr sig om var saker och ting kommer ifrån, även kaffet.

En psykedelisk truddelutt passar bra här bland alla flygkonstnärer, även om vi inte såg några sådana. Då tänker man ju genast på The Doors. (Spotify: the Doors – The Very best of )

Betyg:
Kaffe: 4
Fika: 4
Atmosfär: 4

image

image

image

Fin deli.

Science Fiction-bokhandeln Malmö

Ett härligt ställe detta. Nu är jag ingen expert på fantasy eller sci-fi, men när man går in i denna butik önskar man att detta var min slags böcker. Välfyllt och spännnande, vackra figurer, fula figurer, hobbyböcker för egen monstertillverkning, brädspel, datorspel och filmer. Listan kan göras lång, antalet subgenrer är oändlig och jag lämnar det till er att upptäcka. Det är faktiskt värt ett besök även om man, som jag, inte går igång 100% på denna typ av böcker. (butiken har tydligen funnits i fyra år och trots att jag gått förbi ett otal gånger så har jag inte gått in förrän nu)

Lyssna gärna på Malmös eget sci-fi-band nummer ett när du är här S.P.O.C.K. (Spotify: S.P.O.C.K – Mr. Jones)

På internet: http://sfbok.se/ eller malmöbutikens egen sida: http://sfbokhandelnmalmo.blogspot.com/

Adress:
Storgatan 41
Malmö

Betyg: 5

image

Lite Off Malmö

På Davidshall i Malmö ligger det en del restauranger och fik. Vi valde Lite Off framför Espressohouse som ligger granne. I en tid då många fik känns stöpta i samma form och där ställen som Espressohouse snarare ger en McDonnald’s-känsla snarare än fikgemyt. Inget ont i det, men ibland vill man ha något som känns lite mer genuint. Här kommer Lite Off som räddare i nöden. Deras mackor var lite udda, på ett gott sätt, och deras kaffe var snyggt och gott. Inte bara perfekt kaffe, som man faktiskt blir lite trött på, utan gott och det smakade som om de lagat det just till mig och att det kanske smakar annorlunda om jag går hit imorgon.

Inredningen är urban med konst med graffitiinfluenser. (här känns det som om jag är turist i det moderna Malmö, men jag vet inte hur jag ska beskriva detta på annat sätt) Det är trevligt här.

Vilken musik ska jag tipsa om? Kanske Marsheaux med Breaktrough (Spotify: Marsheaux med Breakthrough) eller Group Home med G.U.R.U (Spotify: Group Home med G.U.R.U. )

Betyg:
Fika: 4
Atmosfär: 4
Kaffe: 5

Lilla Kafferosteriet Malmö

image

Detta ställe är så himla bra, för alla som kommer utan barnvagn och cykel. Det gjorde vi för snön vräkte ner när vi skulle fika loss. Vi beställde en latte, två smörgåsar, en chokladboll, en kardemummasnurra och en äppelmust. -Hur många vi var? Eehh, jag tror…

Allt smakade förträffligt. Kaffet tillreds på bästa sätt. Äppelmusten smakade äppligt och kom från Östra Sönnarslöv. Men, det bästa av allt var nog kerdemummasnurran från Katarinas konditori. Eller, var rostbiffmackan med hemlagad Remoulad bäst? Svårt att säga. Atmosfären är gemytlig och man kan köpa de möbler man gillar. Det finns många små utrymmen och underliga avsatser, vilket gör det väldigt mysigt. Inredningen är mörk och murrig och passar utmärkt en kulen vinterdag. Testa vad som helst här, du blir inte besviken. En femma, en tydlig femma!

I lurarna tycker jag man kan ha The Charlatans, det ger en fin kontrast till detta fik. (Spotify: The Charlatans – The Only One I Know)

Betyg:

Atmosfär: 5

Fika: 5+

Adress:
Baltzarsgatan 24
Malmö

image

Bar Italia Malmö (Västra Hamnen)

Ett café med ganska begränsat sortiment, men vad gör väl det när det de har är jättegott. Diset låg tungt över Öresund och det blir så där undeligt tyst i luften. Ljuden liksom bara stannar i luften. Man hinner precis bli så där lagom ruggig på promenaden från Turning Torso och ner, i alla fall om man går med barn som ska kolla noga på alla saker som passeras. När man så kommer in i den kaffeångande värmen och möts av en italiensktalande dam som tar lite kommando över beställningen och hjälper en på rätt väg så där lite lagom mycket så kan inget gå galet. Glassen är god och kaffet är gott. De har enklare maträtter som jag faktiskt aldrig testat, men som der trevlia ut. När det gäller bakverken, kanelbullar och chokladbollar så tror jag att de är ok, men inte mer. Håll er till glass! Utsikten över Sundet och över Västra Hamnens strandpromenad är behagligt avkoplande och de olika joggingstilarna roar lagom. (Förmodligen ser jag minst lika rolig ut de gånger jag är ute och skuttar.) Här måste det till en skvätt Eros i lurarna. (Spotify: Eros Ramazzotti – Più Bella Cosa) Eller varför inte Goran Kajfes (Spotify: Tityo – We Vie – Original Version)

Bar Italia från insidanAdress:
Scaniaplatsen 3
Malmö

Betyg:

  • Fika: 5
  • Atmosfär: 5

Bar Italia 2

Nesta Café Malmö

Nesta är, enligt skylten utanpå, ett äkta italienskt café. Nu hade vi inte tillfälle att testa alla saker som bjöds på menyn, men kaffet och glassen var italiensk, och god. När vädret tillåter finns gott om plats utomhus, men även inne finns en hel del sittplatser. Fokus ligger på olika slags kaffe och det är nog det och glass man ska satsa på. Jag tycker inte att varken glassen eller kaffet når upp till samma nivå som da Aldo, men det är absolut inget fel på det. Vill man äta lite så föreslår jag ändå att man promenerar bort till Lilla Kafferosteriet (Baltzarsgatan 24), som ligger runt hörnet. Det är betydligt lugnare där. På Nesta finns det emellertid massor att titta på eftersom man sitter mitt på gågatan. 

Betyg:

  • Fika: 4
  • Atmosfär: 3

Adress:
Stora Södergatan 22
Malmö

image

image

image