Fazer Café Helsingfors

Karl Fazer 2Karl FazerSå var det tid att komma utomlands. Mitt tips är att strunta i Paris, även om jag själv faktiskt aldrig varit där, och bege sig raka vägen till Helsingfors. En ganska trevlig stad faktiskt och detta café gör sitt till för att man ska känna sig hemma. Ett par gånger har jag nu besökt detta ställe, med risk för att jag missar andra eminenta cafén. Nu sist så tog jag min lunch här bestående av svart te, qiche med kyckling och som efterrätt smöröga. Smöröga är ett bevis för att man inte behöver göra saker så komplicerade. En vetebulle med en rejäl kladd smör och socker i mitten. När jag var i Helsingfors sist testade jag en paj med kolasås, tranbär och marängtäcke tillsammans med kaffe. Inredningen är underbart bevarad, eller återskapad, eller så är jag lättlurad, i en art deco-stil med svart, vitt och lila. Mycket av inredningen är blank och välpolerad.

Den ena delen av lokalen är chokladbutik, det är trots allt samma Fazer som chokladen och bageriet med de finska rågkakorna. Jag gillar Fazer blå, vilket är en choklad utan krusiduller. Bara god choklad.

Man kan lyssna på Leningrad Cowboys, om man orkar. (Spotify: Leningrad Cowboys – Puttin’ On the Ritz). Eller, Taco, som är behagligare. (Spotify: Taco – Puttin’ On The Ritz).

Gå hit!

Adress:
Kluuvikatu 3
FI-00100 HELSINKI
Finland
Tel: +358 20 5553000

Betyg:

  • Atmosfär: 5
  • Fika: 5