God jul!

God jul på er allesamman!

Glöm nu inte att dricka en riktigt god kopp julkaffe. Kanske Zoegas kan passa i år?

Dagnys Stockholm

Gott kaffe ok kanelbullar och trevlig service. Det är inte alltid som personalen känns trevlig när man är på stationer och flygplatser, men på Dagnys är det ganska så hemtrevlig känsla. Det är absolut värt att stanna till på innan tågresan.

Man ska så klart lyssna på Dagny med Owe Thörnqvist när man fikar här. (Spotify: Dagny – Owe Thörnqvist )

Betyg: 4
Adress: Centralstationen Stockholm

 

image

Barista Mobilia Malmö

För att vara ett fik på ett köpcener så är detta egentligen ett ganska bra fik. Men, man måste hålla unda skräp, smuts, utgångna rätter för att det ska kännas bra för kunderna. Synd på så gott kaffe säger jag. Grundförutsättningingarna är inte de bästa där det ligger mellan ICA Malmborgs och Systembolaget. Men, hade man använt torktrasan lite mer flitigt och dessutom sett till att hålla undan i köket så hade detta blivit en 4a. Nu kan det bara bli en 3a.

På detta fik kan det passa med med malmöbaserad musik. Jag tänker att Magnus Carlsson kanske inte precis kommer från Malmö, men Malmö har mycket med hans produktioner att göra. (Spotify: Magnus Carlson & The Moon Ray Quintet – Ocean Rain)

Betyg:

 • Fika: 4
 • Atmosfär: 2

image

image

Fin.

Lite Off Malmö

På Davidshall i Malmö ligger det en del restauranger och fik. Vi valde Lite Off framför Espressohouse som ligger granne. I en tid då många fik känns stöpta i samma form och där ställen som Espressohouse snarare ger en McDonnald’s-känsla snarare än fikgemyt. Inget ont i det, men ibland vill man ha något som känns lite mer genuint. Här kommer Lite Off som räddare i nöden. Deras mackor var lite udda, på ett gott sätt, och deras kaffe var snyggt och gott. Inte bara perfekt kaffe, som man faktiskt blir lite trött på, utan gott och det smakade som om de lagat det just till mig och att det kanske smakar annorlunda om jag går hit imorgon.

Inredningen är urban med konst med graffitiinfluenser. (här känns det som om jag är turist i det moderna Malmö, men jag vet inte hur jag ska beskriva detta på annat sätt) Det är trevligt här.

Vilken musik ska jag tipsa om? Kanske Marsheaux med Breaktrough (Spotify: Marsheaux med Breakthrough) eller Group Home med G.U.R.U (Spotify: Group Home med G.U.R.U. )

Betyg:
Fika: 4
Atmosfär: 4
Kaffe: 5

Minneola från Peru

Fruktfika? Ska man fika utan kaffe kan ju fruktfika vara en idé. Då tycker jag man ska testa frukten Minneola från Peru. Dessa finns just nu på både Ica, Coop och Willy’s. Det är som en blandning av mandarin och apelsin. Det går utmärkt att pressa juice av den också, den är väldigt saftig.

Varför inte lyssna till gruppen Orange Juice till fruktstunden? (Spotify: Orange Juice – Rip It Up) Det är kanske roligare än bra, men det finns kanske de som tycker annorlunda än jag.

Betyg: 5

image

Ramklints Lund

Ett klassiskt fik och konditori som legat på Mårtenstorget i Lund så länge jag kan minnas. Tyvärr kan jag inte påminna mig om att jag fått något som varit speceillt gott här. Inte att det smakar illa, för det gör det verkligen inte, men det är liksom inte riktigt rätt och inte i min smak. Med tanke på hur länge Ramklints funnits så finns det uppenbarligen många som inte tycker som jag utan tycker att det är ett bra kondis. Vi beställde in lite av varje, bland annat kaffe, kanelsnurror, jitterbugg, chokladboll och winerkrona. Av dessa saker så var chokladbollen och jitterbuggen det som var bäst. Kanelbulen hade en blank yta av smällt socker som jag inte kan förlika mig med. Detta ger en kännsla av att den bakades för länge sedan och det är omöjligt att äta den utan att bli helt igenkletad. Kaffet jag fick i första koppen var “branket”, det vill säga att det inte var nytt. I kopp nummer två, som trevligt nog ingick, var garvsyrasmaken borta, men det var trots detta inget toppkaffe. Med tanke på vad det kostar att fika här så förväntar åtminstone jag mig lite mer.

Eftersom påtår ingår här så passar Dagny att lyssna på. Man kan hitta ett par olika versioner på Spotify, men jag gillar nog versionen med Owe Törnkvist bäst. (Spotify: The Playtones – Dagny eller Owe Thörnqvist – Dagny eller Sten & Stanley – Dagny eller The Boppers – Dagny)

Betyg:

 • Fika: 2
 • Kaffe: 2
 • Atmosfär: 3

Adress:
Mårtenstorget 10
Lund

image

Mynta Höllviken

Ibland är det skönt när det inte är trångt och gemytligt. Här sitter man i foajén till ett mindre köpcentrum och det är gott om plats. Det blir så klart en lite mer fabriksbetonad känsla men när de har så gott bröd, goda bullar och gott kaffe så gör det inte så mycket. Barn gillar det, vuxna gillar det och det är lätt att parkera.

Eftersom foajén delas med en biograf så kan det passa med filmmusik. Denna låt kommer ur Broken Flowers (Spotify: Mulatu Astatke – Yegelle Tezeta)

Betyg:

 • Atmosfär: 4
 • Fika: 4
 • Betyg: 4

Adress:
Kungstorpsvägen 10
Höllviken

Vetekatten Stockholm

Ett riktigt fik. Vetekatten på Kungsgatan är trevlig med ganska många bord och hyfsad omsättning på gästerna. Så, även om det ser fullt ut så kan man inom ganska kort tid få plats. När jag var där så tog jag en kardemummasnurra och den var god och smakade mycket kardemumma. Även kaffet och den varma chokladen smakade bra. Man kan äta enklare rätter på Vetekatten och man kan köpa med sig hem av bakelser, tårtor och praliner. Detta är ett riktigt trevligt fik som man hade velat ge en femma i betyg. Men, det är inte lika bra som de andra som har en femma och en femma måste få vara en femma. Jag hade dessutom trevligt sällskap, men det får man ordna själv. Annars kunde det vara en bra idé – leg. fikasällskap, garanterat snacksalig. Om jag får tid över ska jag starta en sådan firma. När man sitter här kan man lyssna på Mauro Scocco tycker jag och av hans låtar så är Kall Stjärna bland de bästa /Spotify: Mauro Scocco – Kall stjärna)

Betyg:

 • Fika: 4
 • Atmosfär: 4

Adress:
Kungsgatan 55
Stockholm

Sturekatten Stockholm

På Sturekatten har jag inte varit på många år, men sist jag var där minns jag att jag tyckte det var ett toppställe. Lite udda inredning, en mystisk lokal och bra fika är mina minnen. För säkerhets skulle ger jag det bara en fyra. Gå gärna hit och berätta sedan för mig om det är så bra som jag mins det. Jag gick i alla fall förbi i måndags och konstaterade att det ligger kvar och jag blev lite sur för att jag redan ätit lunch och inte gick hit.

Lyssna gärna på Me and My Army, eftersom Kleerup gärna hänger i dessa trakter av Stockholm. (Spotify: Me And My Army – The Only One)

Betyg:

 • Ur minnet: 4

Adress:
Riddargatan 4
Stockholm

image

image