Miss Peregrines hem för besynnerliga barn / Ransom Riggs

Ska man skriva om denna bok så måste man först och främst nämna en av dess främsta förtjänster; bilderna. Boken är full av förklarande bilder som författaren, med viss hjälp av andra, letat fram ur gömmorna hos olika samlare. Jag vill gärna tro att det är så att bilderna inspirerat och styrt historien. Berättelsen utspelar sig under två tider och bilderna är verkligen hämtade från dessa olika eror, på riktigt. Formgivningen är lysande även om man ibland kunde önska att man i den svenska versionen ansträngde sig lite mer när det ska föreställa handskrivet och faktiskt skriva detta för hand och inte ta ett typsnitt som simulerar handskrift. Men, det förändrar inte det faktum att det är en visuellt tilltalande bok. För en vuxen går det fort att läsa boken och jag tänker att den hade passat utomordentligt bra som film och hoppas att något lagom stort filmbolag köper rättigheterna. Boken har sålt bra i USA, så sannolikheten för det är ganska stor.

Själva berättelsen är lagom spännande, för en vuxen, och säkert jättespännande för målgruppen 12-15-åringar. Den är verkligen läsvärd för gamla som unga och av mig får den en fyra.

Det kan vara värt att notera att det kommer en fortsättning av historien i dagarna som heter Spökstaden, andra delen om Miss Peregrine.

Det passar att lyssna på Tonbruket när man läser denna, eftersom även de rör sig mellan tidsepoker i sin musikstil. (Spotify: Tonbruket )

Betyg: 4

På AdLibris: Miss Peregrines hem för besynnerliga barn

Rasmus på luffen / Astrid Lindgren

Jag vet ju att alla tycker att Astrid Lindgren är fantastisk, men tyvärr har jag hängt upp mig på bullerbybarnenböckerna och Karlsson på taket. Karlsson tycker jag är direkt osympatisk på ett sätt som gör att jag inte vill läsa om honom och historierna om Bullerbyn är trevliga, men kanske inte så mycket mer ändå. Annat är det med denna, Rasmus på luffen. Boken är spännande och man känner sympati med Rasmus på ett sätt som gör att man verkligen engagerar sig i historien. Nu vet jag inte hur jag ska lyckas skriva hur bra den är utan att det blir klichéartat och utan att skruva upp förväntningarna allt för mycket, så jag nöjer mig med att uppmana till att läsa boken.

Lyssna gärna på Senior av Röyksopp medan du läser. (Spotify: Senior – Röyksopp )

Betyg: 5

På AdLibris: Rasmus på luffen

Läst för en sexåring och en åttaåring.

James och jättepersikan / Roald Dahl

En lite lätt skruvad historia, som det alltid är när det gäller böcker av Roald Dahl. Alla kan uppskatta den, såväl vuxna som barn. Detta är en av Roald Dahls tidigare böcker som riktar sig till barn och det känns lite som att han söker efter formen i denna bok. Men, han får ihop det till sist och jag tycker att man med fördel kan ge sig på att läsa denna för barn man har omkring sig.

Jag tycker man kan lyssna på Stone Roses till denna bok. (Spotify: Stone Roses – Stone Roses)

Betyg: 4

Köp på AdLibris: James och jättepersikan

Läst för en sexåring och en åttaåring.

 

Araminita Spookie Mitt spökhus / Angie Sage

Köpt på bokrea för 29 kronor. Ett kap om ni frågar mig. Den var lättläst och lagom spännande för barnen. Dessutom saknades sensmoral, vilket är skönt ibland. Ren underhållning helt enkelt. Det finns en hel serie om Araminita Spookie och jag tror att det blir en till snart.

Jag fick tänka ett tag för att komma på en lagom spökig låt som passar till denna bok. Till sist kom jag på Olyckans sång med Electric banana band. En riktigt bra låt dessutom. (Spotify: Electric banana band – Olyckan theme)

På AdLibris: Mitt spökhus

Betyg: 4

 

Mästerdetektiven Blomqvist / Astrid Lindgren

Av någon anledning har jag aldrig läst någon bok om Kalle Blomqvist och hans vänner. Men det var en trevlig läsning. Denna är väldigt spännande. Barnen kröp nära, nära under de mest rafflande partierna. Språket är bitvis lite bakvänt, vilket gör högläsningen lite besvärlig. Men inte värre än att den kan behålla sin femma. Man får tänka på att den skrevs för ganska länge sedan. Med tanke på det är den väldigt bra skriven. Det finns egentligen inte mycket i historien som är så daterat att det stör. Bara det faktum att man måste kommunicera med långsamma brev och att folk röker i tid och otid gör att man tänker att boken inte skrevs i år precis.

Själva deckarhistorien varvas med berättelsen om barnens sommarlov i en svensk småstad. Rosornas krig blommar upp för att avhjälpa den värsta tristessen, ängen kallas prärien och befolkas av cowboys och indianer och bagardottern Eva-Lotta förser högkvarteret med nybakta bullar. Ibland fördrivs en hel dag med att vänta på att det andra laget ska komma tillbaka och under tiden läser man serier och spelar pingis. Ganska likt mina egna sommarlov faktiskt.

Har du inte läst denna så tycker jag att det är hög tid nu och har du redan läst den så vet du att det blir trevligt att få läsa den för dina eller någon annans barn.

Musik, musik, vad ska jag välja? Det får bli barnens favorit Loreen. (Spotify: Loreen – Euphoria)

Betyg: 5

På AdLibris: Mästerdetektiven Blomqvist

Fler böcker om Kalle Blomqvist:

Mästerdetektiven Blomqvist lever farligt

Kalle Blomqvist och Rasmus

Andra advent – julklappstips 2

Det lackar mot jul. Andra ljuset tänds idag och man känner riktigt hur det luktar brännda pepparkakor i grannskapet. Kanske är ni lika julförvirrade som jag. Då kommer här en dubbellista som 2 advent. En för barn och en för vuxna.

Lista 2, för barn:

 1. Bajsplutten: För de riktigt små och alla andra. Man kan spola själv, så det låter. På AdLibris.
 2. Sagan om det röda äpplet: En klassiker av Jan Lööf. Fiffig och fin och lite spännande. På AdLibris.
 3. Doktor Proktors Pruttpulver: För de lite större barnen är detta en bok som är lite mer spännande än Lasse-Majas detektivbyrå och lite roligare. Jo Nesbö skriver ju vanligtvis tuffa, hårda deckare, men här släpper han loss och roar och skriver en tokig berättelse. På AdLibris.
 4. Kalabalik hos Morfar Prosten: Denna har ju lite jultema, så därför passar den att ta fram på Annandagen och läsa lite ur. Själv tycker jag att Eva Bexells böcker om Morfar Prosten är väldigt fint skrivna, de är lika mycket underhållning för vuxna som för barn. Vill man inte läsa själv så har Margareta Krook läst in dem på ett fint sätt. På AdLibris.
 5. Trollvinter: Det är inte första gången jag skriver om denna, men den är så bra. Den passar extra bra till jul dessutom. På AdLibris.

Jag såg till min fasa att Varför är det så ont om Q av Hasse Alfredsson inte finns på AdLibris. Orkar man gå på antikvariat så är den ett bra köp. När man ändå är där kan man passa på att köpa Gummi-Tarzan och Gusten Grodslukare av Ole Lund Kirkegaard också.

Så kommer vuxenlistan. Lista 2, vuxna:

 1. Skipping Christmas: Ett måste för alla som känner julstressen komma rullande påjagad av alla julmåsten. På AdLibris.
 2. Vindens Skugga: Känner du någon som ännu inte läst denna så är det bara att slå till. Köp en resa till Barcelona också så har du en present som heter duga. Att köpa bara boken räcker förståss långt. På AdLibris.
 3. Vi i villa: En kort och underhållande bok. Lagom lång för årets julledighet. På AdLibris.
 4. jPod: Om livet i IT-branchen. Lite lätt skruvat som sig bör med Coupland. På AdLibris.
 5. Reaktorn: Denna har jag inte läst själv, men jag önskar mig den i julklapp. Förlaget Sekwa är bra på att välja ut franska författare så denna är säkert också bra. På Adlibris.

Även denna lista hade ett par bubblare:

 1. Igelkottens elegans: På AdLibris.
 2. Tusenskönor: PåAdlibris.
 3. Mordet i Eiffeltornet: På AdLibris.

Är julstämningen på topp? Om inte kommer här en av de finaste julskivorna, musiken från filmen Ensam hemma. (Spotify: John Williams – Home Alone – Soundtrack)

Trollvinter / Tove Jansson

Jag älskar denna. Inte av nostalgiska skäl, för jag läste den först i vuxen ålder. Inte heller för att jag kommer ihåg den som julkalender från TV, för även den såg jag först i vuxen ålder. Den är härlig bara. Lagom knasig, lagom läskig, lagom trevlig. Tanken att världen är en annan värld bara för att man vaknar på en tid man aldrig vaknat förr är trevlig. För man reser runt halva jorden innan man undersökt hur ens omgivning ser ut egentligen. Äventyret börjar kanske redan runt hörnet?

Man måste lyssna på något riktigt trevligt till denna. Kanske Future Sound of London, vars ljudlandskap får illustrera Trollvinters snölandskap. ( Spotify: Future Sound of London med She sells electic ego) Gillar man inte det får det bli Monica Z, det gillar alla. (Spotify: Monica Zetterlund med Farfars vals)

På AdLibris.

Betyg:
Barn: 5
Vuxen: 5

Småtrollen och den stora översvämningen / Tove Jansson

Detta är den första boken om mumintrollen och den kom ut 1945. Figurerna är de vi känner igen, men deras karraktärer är inte fullt så utvecklade och särpräglade som i senare böcker. Det är lite befriande och handlingen blir lite mer oväntad på detta sätt. Bilderna är enkla och fina och handlingen ganska enkel. Ibland är det som om Tove Jansson testar hur tokigt man kan skriva i denna och formen sitter inte lika klockrent som i andra böcker om Mumin. Jag gillar denna skarpt, men Trollvinter är strået vassare.

Lyssna på Rollin down the river med Gene Austin. (Spotify: Rollin down the river med Gene Austin)

På AdLibris.

Betyg:
Barn: 4
Vuxen: 4