Kartbutiken / Stockholm

Man blir så glad av ställen där folk bryr sig om vad de gör. I kartbutiken har de i princip bara kartor, reseböcker och jordglobar. Men ibland är det ju det man vill ha och då är det fantastiskt att det finns ett ställe som kartbutiken. Har man inte möjlighet att åka till Stockholm för att gå i butiken så finns de även på nätet.

www.kartbutiken.se/

Betyg: 5

Skurna pepparkakor

Snart är det jul. Då vill man ju ha pepparkakor. Dessa pepparkakor är föredömligt enkla att göra.

Pepparkakor

Ur ett recepthäfte från Marabou med reklam för bakpulver. Vi fick receptet av bekanta som bor mitt i skogen i Småland.
60 st, enl recept, men kanske snarare 40 st i verkligheten
100 g smör

1 dl strösocker

2 msk sirap

1 äggula

2 tsk kanel

1 tsk nejlikor

1/2 dl hackad sötmandel

3 dl vetemjöl

1 1/2 tsk bakpulver (från Marabou då)

Enl. Anna, 3 år

Dela smöret och blanda. Sen är det färdigt.

Enl. recept

Rör smör, socker och sirap poröst. Tillsätt äggula, kryddor pch mandel. Blanda mjöl och bakpulver. Tillsätt mjölblandningen och knåda ihop på bakbord. Forma degen till en 4 cm tjock rulle och låt den stå kallt och stelna. Skär rullen i 5 mm tjocka skivor. Grädda i 175 °C i ungefär 12 minuter.

Enl. Peter

Dessa kakor kan röras ihop i matberedare.

Dagnys Stockholm

Gott kaffe ok kanelbullar och trevlig service. Det är inte alltid som personalen känns trevlig när man är på stationer och flygplatser, men på Dagnys är det ganska så hemtrevlig känsla. Det är absolut värt att stanna till på innan tågresan.

Man ska så klart lyssna på Dagny med Owe Thörnqvist när man fikar här. (Spotify: Dagny – Owe Thörnqvist )

Betyg: 4
Adress: Centralstationen Stockholm

 

image

Tirups Örtagård Café – Staffanstorp / Tirup

Ett trevligt café som passar extra bra när det är fint väder. Ta en tur bland örterna och promenera sedan över i cafédelen. Har du barn med så gå längst ner i caféets trädgård. Där finns det en jättelekplats. Detta ställe är kul för alla. Kaffet är OK och bakverken lika så. Men, jag har smakat roligare kakor. Själva idéerna med kakor som innehåller lite olika, i kaksammanhang udda, örter är god. Men, bagaren får bakläxa av mig. Min kanelsockerkaka var inte färdig.

Jag har tänkt länge på musik som passar i en trädgård, då detta främst är ett trädgårdscafé. Till sist fastnade jag för Depeche Modes Secret Garden. (Spotify: Depeche Mode – My Secret Garden)

Betyg:

 • Fika: 4
 • Atmosfär: 5 (en solig sommardag)

Adress:
Tirupsvägen 99
Se-245 93 Staffanstorp

Hemsida: Tirups Örtagård

Katrinetorp Malmö

Så nära hem, men det tog mig ändå nästan tio år att ta mig tid att åka dit. Gör inte samma misstag som jag! Här är vackert och trevligt och gott. Vi fikade inte, egentligen, för vi åt mackor, fisk och grillade korvar. Men, allt var gott och de har glass från Aldos i Skanör, så den lär också vara god.

Sedan tycker jag att man ska ta sig tid att ströva en stund i parken och kanske njuta av rosorna. Om man åker hit på en tid som caféet inte är öppet så kan man ta sig en pic-nic i parken. Man kan också gifta sig i parken, eller gå på någon föreställning på den lilla scenen.

Här passar This is head. Jag tror att de kommer från Malmö dessutom. (Spotify: This Is Head – 0001)

Hemsida: Katrinetorp Landeri Malmö stad

Betyg:

 • Fika (mat): 5
 • Atmosfär: 4
 • Total: 4

Slottsträdgårdens Kafé Malmö

Med ett läge mitt i Slottsträdgården bakom Malmöhus passar detta café bäst soliga dagar när man kan sitta ute. Man kan även passa på och ta en lite tur i trädgården som omger caféet. Har man barn med sig så kan man ta en tur bort till Sagolekplatsen vid biblioteket.

Vi testade både det ena och det andra och allt var gott, men jag tycker att det var lite för mycket socker i kanelbullarna.

Och, jo just det. Det är Tareq Taylor som är känd från TV, till exempel Trädgårdsfredag, som driver detta café.

Bob Hund passar bra för en dag i Slottsparken i Malmö. (Spotify: Bob Hund – Det Överexponerade Gömstället)

Betyg:

 • Fika: 5
 • Kaffe: 4
 • Atmosfär: 4

Hemsida: www.tareq.se/slottstradgardens-kafe

Galleri Final på Fabriken Bästekille

Konstrunda på Österlen är oftast trevligt. Men, ibland kan det vara svårt att hitta de riktigt bra konstnärerna. På fabriken har de samlat en hel hög med etablerade och duktiga konstnärer. I år, 2012, är det riktigt bra.

Mitt i konsten kan man fika. Det är inget fantastiskt, men gott och lagom. Jag rekommenderar! Eftersom konstrundan är under en begränsad tid så slänger jag ut detta tips utan större eftertanke. Åk hit!

Nu så här ett par dagar senare kom jag på att Eistürtzende Neubauten passar bra att lyssna på, även om jag tipsat om det förr. (Spotify: Einstürzende Neubauten – Perpetuum Mobile) Annars kanske Tom Waits kan passa? (Spotify: Tom Waits – Rain Dogs)

Betyg:

 • Kaffe: 4
 • Fika: 4
 • Atmosfär: 4

 

Starbuck’s Kastrup Köpenhamn

Starbuck’s är ju vad det är, men ibland orkar man inte fösöka förstå sig på andra ställen. Kastrup, som är en av de bästa flygplatserna om ni frågar mig, blir mer och mer öppen. Det är trevligt, men det gör att det på är svårt att förstå hur och var man handlar på vissa ställen. Inte på Starbuck’s dock.

Kaffet är inte på topp, men ok. Man får inte glömma att beställa extra “shot” i latten annars smakar det bara mjölk. Mackorna är ganska goda, men sötsakerna är för söta. Gillar man märkliga kaffedrinkar, kalla eller varma, så är Starbuck’s ett bra ställe att välja, men om man som jag vill att allt ska smaka det det är och inte ens vill ha socker i kaffet så är det svårt att hitta rätt i menyn.

Dimitri from Paris passar på flygplatser tycker jag. (Spotify: Dimitri from Paris – Cocktail Disco)

Betyg:

 • Fika: 4
 • Kaffe: 3
 • Atmosfär: 3

 

 

 

Café Rival Stockholm

Café Rival i Stockholm ligger på Söder. Jag hade inte varit på Söder tidigare, vilket utan tvekan är en förlust. Utsikten från brinken vid Mariahissen är vidunderlig och det ligger gallerier och caféer hur tätt som helst. Vi valde att gå på Rival, vilket känns som ett bra val så här i efterhand. Fiket är väldigt populärt, åtminstone på helger, så man får vara beredd på att vänta en stund för att få ett bord. Men, man får lön för mödan. På väggarna trängs foto på skådespelare, som jag antar har anknytnig till söder och kanske även till Café Rival. Ett av fotografierna föreställer Sif Ruud och av någon anledning blir jag alltid så glad av att se henne (läs mer på Wikipedia om Sif Ruud).

Kaffet var gott och mackor och bullar lika så. Vi testade kolasnittar, chokladkaka, kanelsnurra och två olika mackor. Brödet smakade bra och min källarfranskeliknande bulle med ost var i all sin enkelhet en trevlig anrättning. Jag kommer emellertid aldrig att förstå varför kanelbullar och kardemummasnurror alltid ska vara så hemskt söta. Inte bara för att sötman döljer kanel- och kardemummasmaken, utan även för att de blir så klistriga att man knappt vill hålla i dem. Men eftftersom de så ofta är det så antar jag att det är vad folk gillar och det är kanske jag som har fel. Jag tror att allt bakas på plats, vilket i sig är trevligt.

Vill man lyssna på musik som passar Café Rival så tycker jag man kan höra på Korallreven. Det är modern pop som även känns som den kunde ha spelats in för 20, 30 år sedan. Som detta café, som känns modernt och klassiskt på samma gång. (Spotify: An album by Korallreven – Korallreven)

Betyg:

 • Atmosfär: 5
 • Fika: 4
 • Kaffe: 4
 • Total: 4

Hemsida: Café Rival

Adress:

Mariatorget 3

Stockholm

Fotografiska Stockholm

Fotografiska muséet är först och främst ett väldigt trevligt museum. Men, längst upp i det gamla tegelhuset vid kajen finns ett kafé och en restaurang med vidunderlig utsikt över vattnet. Man blickar ut mot centrala Stockholm och har Gröna Lund, af Chappman och andra landmärken i fonden. Jag tog en kopp kaffe och en kanelbulle och det var gott. Dessutom passade jag på att kolla mejl och Facebook eftersom det var så trevligt att sitta här. Det höga betyget är till stor del den trevliga miljön.

Muséet är trevligt och precis lagom stort. Just nu var det en Anton Corbijn-utställning, som tyvärr inte var det mest spännande jag sett. Men, den andra var en utställning av Ortiz som var desto bättre. Det var foto av bra arkitektur, där fotot fått stå i första rummet. Väldigt bra.

Det finns så mycket musik som skulle kunna passa här, men tanken är ett förslag per inlägg. Men detta muséum är så minimalistiskt att det får bli musik därefter. Vince Clark (Yazoo, Erasure, Depeche Mode) och Martin Gore (Depeche Mode) har ett gemensamt projekt för minimalistisk syntpop VCMG. (Spotify: VCMG – Spock)

För aktuell information se Fotografiskas hemsida.

Betyg:

 • Fika: 5
 • Kaffe: 4
 • Atmosfär: 5

Adress:

Stora Tullhuset

Stadsgårdshamnen 22

116 45 Stockholm