Kartbutiken / Stockholm

Man blir så glad av ställen där folk bryr sig om vad de gör. I kartbutiken har de i princip bara kartor, reseböcker och jordglobar. Men ibland är det ju det man vill ha och då är det fantastiskt att det finns ett ställe som kartbutiken. Har man inte möjlighet att åka till Stockholm för att gå i butiken så finns de även på nätet.

www.kartbutiken.se/

Betyg: 5

Skurna pepparkakor

Snart är det jul. Då vill man ju ha pepparkakor. Dessa pepparkakor är föredömligt enkla att göra.

Pepparkakor

Ur ett recepthäfte från Marabou med reklam för bakpulver. Vi fick receptet av bekanta som bor mitt i skogen i Småland.
60 st, enl recept, men kanske snarare 40 st i verkligheten
100 g smör

1 dl strösocker

2 msk sirap

1 äggula

2 tsk kanel

1 tsk nejlikor

1/2 dl hackad sötmandel

3 dl vetemjöl

1 1/2 tsk bakpulver (från Marabou då)

Enl. Anna, 3 år

Dela smöret och blanda. Sen är det färdigt.

Enl. recept

Rör smör, socker och sirap poröst. Tillsätt äggula, kryddor pch mandel. Blanda mjöl och bakpulver. Tillsätt mjölblandningen och knåda ihop på bakbord. Forma degen till en 4 cm tjock rulle och låt den stå kallt och stelna. Skär rullen i 5 mm tjocka skivor. Grädda i 175 °C i ungefär 12 minuter.

Enl. Peter

Dessa kakor kan röras ihop i matberedare.

En man som heter Ove / Fredrik Backman

När folk omkring mig pratade om denna bok så sa de att det var en rolig bok. Det är en rolig bok, men framför allt en väldigt fin bok. Lika ofta som man skrattar blir man lite fuktig i ögat. Man måste älska Ove, trots att han är kantig och egentligen ganska otrevlig. Som tur är så omges Ove av personer som ser igenom detta skal, liksom vi läsare gör, och älskar honom för den han är där inne.

Ofta blir man lite besviken på böcker som alla talar sig varma om, men denna var så oväntad och så fint skriven att man bara måste älska den.

Det borde passa med radhusmusik till denna bok, så jag passar på att tipsa om Verklighetens Folk och deras villapop. (Verklighetens Folk – Villapop på Spotify: Villapop )

Betyg: 5

På AdLibris: En man som heter Ove

Berättelsen om Pi / Yann Martel

En märklig berättelse. Den rivstartar och sedan tänker man: -“Jaha, då var historien slut och det är flera hundra sidor kvar. Hur ska det kunna bli något av det?” Men, håll ut. Du blir belönad. Trots det begränsade utrymmet berättelsen utspelar sig på så känns den aldrig trång eller enahanda. Och trots det begränsade antalet karaktärer som finns med i berättelsen så är det aldrig ett problem, utan snarare behagligt. Berättelsen rör sig lika långsamt som båten, men det är ju som alla förstår inte färden utan intrigen som är det spännande i denna bok.

Berättelsen filmades 2012, men jag har inte hunnit se den ännu. Jag skulle kunna tänka mig att den gör sig bra som film och jag hoppas att man tagit fasta på den långsamhet som finns i boken.

Jag tycker att man kan lyssna på David Sylvian när man läser denna bok. Gärna en av hans äldre soloalbum. Det ger samma lite ensliga och samtidigt ombonade känsla som även boken förmedlar. (Spotify: David Sylvian – Gone To Earth )

Betyg: 5

På AdLibris: Berättelsen om Pi

Om filmen ppå IMDB: Berättelsen om Pi

Rasmus på luffen / Astrid Lindgren

Jag vet ju att alla tycker att Astrid Lindgren är fantastisk, men tyvärr har jag hängt upp mig på bullerbybarnenböckerna och Karlsson på taket. Karlsson tycker jag är direkt osympatisk på ett sätt som gör att jag inte vill läsa om honom och historierna om Bullerbyn är trevliga, men kanske inte så mycket mer ändå. Annat är det med denna, Rasmus på luffen. Boken är spännande och man känner sympati med Rasmus på ett sätt som gör att man verkligen engagerar sig i historien. Nu vet jag inte hur jag ska lyckas skriva hur bra den är utan att det blir klichéartat och utan att skruva upp förväntningarna allt för mycket, så jag nöjer mig med att uppmana till att läsa boken.

Lyssna gärna på Senior av Röyksopp medan du läser. (Spotify: Senior – Röyksopp )

Betyg: 5

På AdLibris: Rasmus på luffen

Läst för en sexåring och en åttaåring.

Jellicoe Road / Melina Marchetta

Detta är tydligen en ungdomsbok, men sådana kategoriseringar ligger ju i betraktarens öga. Kanske var det tur att jag inte såg det förrän efteråt, för jag gillade verkligen boken och hade nog inte satt igång och läsa den om jag visste att den riktade sig till ungdomar.  Boken är klyftigt skriven och både lite spännande och lite fin. Det pågår två parallella berättelser och ibland, när man är lite trött, så kan det vara klurigt att hänga med i vilken av dem som berättas. Jag tycker alltid det är trassligt med böcker med för stora persongallerier. På det stora hela är den välskriven, så man anstränger sig gärna med att hålla reda på personerna. Läs den, både om du är ungdom och om du är vuxen. Jag tror inte att vi är så olika vi vuxna och ni ungdomar, trots allt.

Eftersom Melina Marchetta är från Australien så kanske Midnight Oil kan passa, det är dessutom ett band jag lyssnade på när jag var ungdom. (Spotify: Midnight Oil – Diesel And Dust )

Betyg: 5

På AdLibris: Jellicoe Road

Obeslut / Benjamin Kunkel

Denna får en 5a, för den var så oväntad. Den håller kanske egentligen bara till en 4a, men jag blev så överraskad av handlingen att jag blir tvungen att sätta en 5a. Att försöka beskriva vad den handlar om är nästan omöjligt, men baksidestexten ringar in själva ramhandlingen ganska bra. Det handlar om en ung man som har svårt att ta beslut, och vem har inte det? Han blir erbjuden ett läkemedel mot detta. Läkemedlet är under utprovning och huvudpersonen har lite svårt att bestämma sig om det fungerar eller inte. Fast sedan är det så mycket mer, samtidigt som det faktiskt inte alls handlar om speciellt mycket.

Jag kan tycka att man ska lyssna på George Michael till denna bok. (Spotify: Listen without prejudice – George Michael)

Betyg: 5

På AdLibris: Obeslut

Mästerdetektiven Blomqvist / Astrid Lindgren

Av någon anledning har jag aldrig läst någon bok om Kalle Blomqvist och hans vänner. Men det var en trevlig läsning. Denna är väldigt spännande. Barnen kröp nära, nära under de mest rafflande partierna. Språket är bitvis lite bakvänt, vilket gör högläsningen lite besvärlig. Men inte värre än att den kan behålla sin femma. Man får tänka på att den skrevs för ganska länge sedan. Med tanke på det är den väldigt bra skriven. Det finns egentligen inte mycket i historien som är så daterat att det stör. Bara det faktum att man måste kommunicera med långsamma brev och att folk röker i tid och otid gör att man tänker att boken inte skrevs i år precis.

Själva deckarhistorien varvas med berättelsen om barnens sommarlov i en svensk småstad. Rosornas krig blommar upp för att avhjälpa den värsta tristessen, ängen kallas prärien och befolkas av cowboys och indianer och bagardottern Eva-Lotta förser högkvarteret med nybakta bullar. Ibland fördrivs en hel dag med att vänta på att det andra laget ska komma tillbaka och under tiden läser man serier och spelar pingis. Ganska likt mina egna sommarlov faktiskt.

Har du inte läst denna så tycker jag att det är hög tid nu och har du redan läst den så vet du att det blir trevligt att få läsa den för dina eller någon annans barn.

Musik, musik, vad ska jag välja? Det får bli barnens favorit Loreen. (Spotify: Loreen – Euphoria)

Betyg: 5

På AdLibris: Mästerdetektiven Blomqvist

Fler böcker om Kalle Blomqvist:

Mästerdetektiven Blomqvist lever farligt

Kalle Blomqvist och Rasmus

Fotografiska Stockholm

Fotografiska muséet är först och främst ett väldigt trevligt museum. Men, längst upp i det gamla tegelhuset vid kajen finns ett kafé och en restaurang med vidunderlig utsikt över vattnet. Man blickar ut mot centrala Stockholm och har Gröna Lund, af Chappman och andra landmärken i fonden. Jag tog en kopp kaffe och en kanelbulle och det var gott. Dessutom passade jag på att kolla mejl och Facebook eftersom det var så trevligt att sitta här. Det höga betyget är till stor del den trevliga miljön.

Muséet är trevligt och precis lagom stort. Just nu var det en Anton Corbijn-utställning, som tyvärr inte var det mest spännande jag sett. Men, den andra var en utställning av Ortiz som var desto bättre. Det var foto av bra arkitektur, där fotot fått stå i första rummet. Väldigt bra.

Det finns så mycket musik som skulle kunna passa här, men tanken är ett förslag per inlägg. Men detta muséum är så minimalistiskt att det får bli musik därefter. Vince Clark (Yazoo, Erasure, Depeche Mode) och Martin Gore (Depeche Mode) har ett gemensamt projekt för minimalistisk syntpop VCMG. (Spotify: VCMG – Spock)

För aktuell information se Fotografiskas hemsida.

Betyg:

  • Fika: 5
  • Kaffe: 4
  • Atmosfär: 5

Adress:

Stora Tullhuset

Stadsgårdshamnen 22

116 45 Stockholm