Fallet med de försvunna böckerna / Ian Sanson

En bra idé till en bok, som till stor del genomförs på ett trovärdigt sätt. Man känner med huvudpersonen, kanske ibland för mycket, och blir ibland lite irriterad på personerna i omgivningen. Jag tror att boken växer om man varit på Irland och kan relatera till miljöerna. Utan denna verkliga känsla för miljöerna i boken tror jag att den känts lite tom och tunn. Men, på det stora hela är boken lättläst och underhållande.

När man läser en bok som utspelar sig på Irland bör man lyssna på något irländskt, kanske U2? (Spotify: U2 – Bullet the blue sky )

Betyg: 4

På AdLibris: Fallet med de försvunna böckerna

Stål / Silvia Avalone

Den tog ett tag att läsa. Men, det var väl värt det lilla extra besväret. Den tappade tempo bitvis och var emellanåt lite onödigt övertydlig. Mellan dessa tempotapp är den riktigt, riktigt bra och den skildrar en sida av Italien som vi inte alltid får se här i Sverige. I denna bok fortskrider historien fjärran från charmiga tanter och stora stycken parmesanost. Samtidigt så förstår man att det är just dessa tanter och deras barn och män som boken handlar om. De brukar bara inte skildras så i Sverige.

Till denna bok passa Kreidler med sin enkla ödesmättade musik. (Spotify: Kreidler – Eve Future Recall )

Betyg: 4

På AdLibris: Stål

Dagnys Stockholm

Gott kaffe ok kanelbullar och trevlig service. Det är inte alltid som personalen känns trevlig när man är på stationer och flygplatser, men på Dagnys är det ganska så hemtrevlig känsla. Det är absolut värt att stanna till på innan tågresan.

Man ska så klart lyssna på Dagny med Owe Thörnqvist när man fikar här. (Spotify: Dagny – Owe Thörnqvist )

Betyg: 4
Adress: Centralstationen Stockholm

 

image

Det stora huset / Nicole Krauss

Denna valde jag att läsa på svenska, trots att originalspråket är engelska. Man blir så trött av att läsa på engelska och ibland vill man bara läsa och njuta av historien. Nicole Krauss skriver på ett finurligt sätt och även denna historia fångar en, trots att den egentligen bara hålls samman av ett skrivbord. Det som skiljer denna från en femma är att jag bitvis tyckte att historien var svår att följa. Den flätas dock samman vad det lider, men jag har svårt att hålla modet uppe om det tar för lång tid innan man förstår hur saker hänger ihop. Dock är en av bokens stora förtjänster att den enkelt rör sig genom tid och rum. Det stora huset är helt klart läsvärd och jag har redan införskaffat fler böcker som Nicole Krauss skrivit.

Det finns en amerikan som kallar sig Beirut och han skriver musik på ett lika svårgreppbart sätt som Nicole Krauss skriver böcker. Lyssna gärna på hans andra platta medan du läser Det stora huset. (Spotify: Beirut – The Flying Club Cup )

Betyg: 4

På AdLibris: Det stora huset

Himlens fånge / Carlos Ruiz Zafon

Detta är den tredje boken som handlar om 1900-talets mörka Barcelona. Trots den dystra inramningen så beskrivs Barcelona på ett så drömskt vis att man vill åka dit, precis som i de tidigare böckerna (Vindens skugga och Ängelns lek). Av de tre böckerna som kretsar kring bokhandeln Sempere & söner och De Bortglömda böckernas gravkammare så är detta den näst bästa. Den första, Vindens skugga, är en av de bästa böcker jag läst så att denna inte når samma nivå är inte så konstigt. Dessutom hade jag inte samma höga förväntningar när jag läste Zafon för första gången som jag hade nu med bok nummer tre. Som vanligt är det bra driv i historien och samtidigt som denna bok försöker nysta upp det som tidigare beskrivits ur andra personers perspektiv, i de båda föregående böckerna, så känns det tyvärr lite som en nödvändig transportsträcka. Man vet bara inte riktigt vart denna transport skall föra oss läsare. Kommer det fler böcker i serien? Jag hoppas nog att Zafon är klar med dessa berättelser och att han i framtiden kommer att överraska oss på samma vi som när han skrev Vindens skugga med nya berättelser i nya miljöer. Fast jag kommer att sakna dessa berättelser. Kanske kan man göra film av det och genom filmerna bringa ytterligare klarhet i vissa dunklare delar av skeendet?

Till denna bok passar det att lyssna på Junior Boys eftersom deras melankoli och melodier speglar stämningen i boken. (Spotify: Junior Boys – So This Is Goodbye )

Betyg: 4

På AdLibris:  Himlens fånge (storpocket)

Andra böcker av Carlos Ruiz Zafon:

Titta även på författarens egen hemsida, där ser det väldigt mycket ut som om vi har en fjärde del att se fram emot.

Miss Peregrines hem för besynnerliga barn / Ransom Riggs

Ska man skriva om denna bok så måste man först och främst nämna en av dess främsta förtjänster; bilderna. Boken är full av förklarande bilder som författaren, med viss hjälp av andra, letat fram ur gömmorna hos olika samlare. Jag vill gärna tro att det är så att bilderna inspirerat och styrt historien. Berättelsen utspelar sig under två tider och bilderna är verkligen hämtade från dessa olika eror, på riktigt. Formgivningen är lysande även om man ibland kunde önska att man i den svenska versionen ansträngde sig lite mer när det ska föreställa handskrivet och faktiskt skriva detta för hand och inte ta ett typsnitt som simulerar handskrift. Men, det förändrar inte det faktum att det är en visuellt tilltalande bok. För en vuxen går det fort att läsa boken och jag tänker att den hade passat utomordentligt bra som film och hoppas att något lagom stort filmbolag köper rättigheterna. Boken har sålt bra i USA, så sannolikheten för det är ganska stor.

Själva berättelsen är lagom spännande, för en vuxen, och säkert jättespännande för målgruppen 12-15-åringar. Den är verkligen läsvärd för gamla som unga och av mig får den en fyra.

Det kan vara värt att notera att det kommer en fortsättning av historien i dagarna som heter Spökstaden, andra delen om Miss Peregrine.

Det passar att lyssna på Tonbruket när man läser denna, eftersom även de rör sig mellan tidsepoker i sin musikstil. (Spotify: Tonbruket )

Betyg: 4

På AdLibris: Miss Peregrines hem för besynnerliga barn

Tirups Örtagård Café – Staffanstorp / Tirup

Ett trevligt café som passar extra bra när det är fint väder. Ta en tur bland örterna och promenera sedan över i cafédelen. Har du barn med så gå längst ner i caféets trädgård. Där finns det en jättelekplats. Detta ställe är kul för alla. Kaffet är OK och bakverken lika så. Men, jag har smakat roligare kakor. Själva idéerna med kakor som innehåller lite olika, i kaksammanhang udda, örter är god. Men, bagaren får bakläxa av mig. Min kanelsockerkaka var inte färdig.

Jag har tänkt länge på musik som passar i en trädgård, då detta främst är ett trädgårdscafé. Till sist fastnade jag för Depeche Modes Secret Garden. (Spotify: Depeche Mode – My Secret Garden)

Betyg:

  • Fika: 4
  • Atmosfär: 5 (en solig sommardag)

Adress:
Tirupsvägen 99
Se-245 93 Staffanstorp

Hemsida: Tirups Örtagård

Mr. Ripley: En man med många talanger / Patricia Highsmith

En klassisk deckare. Varken mer eller mindre. Fast den är bra och väldigt klurigt skriven. Man sympatiserar dessutom med fel sida i boken, den onda. Läsvärdet är högt och jag kommer säkert att läsa fler böcker av Patricia Highsmith framöver, om Mr Ripley. Så, köp eller låna denna bok. Vänta tills det börjar ösregna. Ta en filt. Kok en kopp gott te. Och njut.

Dessutom finns denna bok som film med Matt Daemon i huvudrollen som Mr Ripley.

Medan du dricker ditt te och läser boken tycker jag att du ska passa på och lyssna på Jamiroquai. (Spotify: Jamiroquai – Travelling Without Moving )

Betyg: 4

På AdLibris: Mr. Ripley: En man med många talanger

Om filmen på IMDB: The talanted Mr. Ripley

The Pleasure of finding things out / Richard P. Feynman

Så intressant, men tyvärr ett stort projekt att ta sig igenom. Vissa kapitel rusar man igenom, men andra är så sirapssega. Denna man har varit med om så mycket och levt under en väldigt spännande tid. Det gör boken läsvärd, trots att den är besvärlig att läsa.

Omslaget är väldigt fint och det var så boken hittades i bokhandeln. Glöm inte att gå till din lokala boklåda ibland, man hittar helt andra saker när man tittar i verkligheten och inte bara på nätet.

Jag tycker att filmmusiken till Tron av Daft Punk passa till denna bok. (Spotufy: Daft Punk – TRON: Legacy )

Betyg: 4

Skymningssång i Kalahari / Lasse Berg

Denna och Gryning över Kalahari borde alla läsa i skolan egentligen. Man får en populärventenskaplig överblick av människans ursprung och en del idéer om varför vi är som vi är. Den ger en bild av varför vi utvecklat en hjärna som är så stor och varför vi trivs bättre i vissa typer av sammanhang än i andra. Boken hade mått bra av en lite tuffare redaktör, dock, som strukit en del upprepningar. Dessa gör boken onödigt seg att ta sig igenom bitvis, men minskar inte läsvärdet för det. Dessutom finns boken i storpocket nu, ett väldigt trevligt format.

Till denna bok passar det med afrikansk musik, varför inte Amadou & Mariam (Spotify: Amadou & Mariam – Welcome to Mali )

Betyg: 4

Köp på AdLibris: Skymningssång i Kalahari