Vill man läsa något medan man fikar så är Den Larmande hopens dal av Erik Andersson ett bra val. Det är en småputtrig bok om Ina som gör sin praktik på lokaltidningen Varas värn. Författaren skriver på ett sätt som gör att man lätt tror att det är en verklighet som skildras snarare än något uppdiktat, vilket det kanske också är? Man kommer till att gilla denna lilla del av Sverige som boken utspelas i och de personer som bebor den. Faktiskt hade jag önskat att boken var lite längre. En önskan som faktiskt inte är så vanlig för min del.

 Erik Andersson var den som översatte Sagan om ringen-böckerna nu senast. Han har skrivit en bok om detta arbete, men den har jag inte läst ännu. Till denna bok passar Jens Lekman (Spotify: Jens Lekman – Night Falls Over Kortedala ).

Betyg: 4

Köp på AdLibris:
Larmande hopens dal
Alla böcker som Erik Andersson varit inblandad i

I anslutning till det gamla glasbruket i Lindshammar så hardet öppnats ett café. I de röda husen invid vägen finns även B&B. Själva caféet är falurött, men bruket är i sann 1900-talsanda en rejäl tegelbyggnad. Verksamheten i bruket har sedan ett antal år legat nere och man försöker med allehanda verksamheter, så som ljusstöpning, hudvård och småskalig glasblåsning. Tydligen så finns det nu en ägare till bruket och inte bara en konkursförvaltare, så det blir kanske bättre fart i verksamheterna. Hur som helst så kan man köpa vackra ljus här och glasblåsaren som var aktiv visade gärna hur det går till att blåsa glas. Anledningen till att caféet heter just Sergel är att Lindshammar är det glasbruk som tillverkade skulpturen vid Sergels torg i Stockholm. Man kan köpa en miniatyr, ca 50 cm, av konstverket i butiken på bruket. Bruket hade i sin storhetstid 150 anställda, så det är en stor fabriksbyggnad som ligger invid caféet.

Nu till själva caféet. Vi lyckades smaka på det mesta i sortimentet, vi var ändå 8 personer. Kaffet var mycket gott och även smörgåsarna. Tycker man om leverpastej så bör man välja smörgåsen med detta pålägg och saltgurka. Men, även ostsmörgåsarna var goda. Sen testade vi kanelbullarna, som får godkänt, och kolapajen som får mer än godkänt. Kolapajen var tydligen innehavarnas egen favorit. Glass har de också, men man får nöja sig med GBs färdigförpackade. Till detta fik passar Detektivbyrån bra (Spotify: Detektivbyrån – Wermland).

Betyg:

 • Fika: 5
 • Atmosfär: 3

Hemsida

image

image

image

image

image

Goda bullar.

På något märkligt vis så bjuder inte vägen mellean Malmö och Växsjö speceillt många tillfällen till paus. Ett av dem är Lars Dufwa. Detta ställe är som en förvuxen bensinmack och det finns en minst sagt underlig salong att fika i. Det trevliga är att kaffet är gott och även kanelbullarna. Allt är nytt och fräscht. Man kan med fördel lyssna på Hasse Andersson när man rastar här. Eftersom man inte stannar så länge så räcker det med en låt (Spotify: Hasse Andersson – Änglahund).

Betyg:

 • Fika: 4
 • Atmosfär: 2

image

image

image

Fika på Statoil.

Som jag skrev i inlägget om Sofiero slottsveranda & cafe, se här, så var det bästa att ha med sig fika till Sofiero. Glass är emellertid lite klurigt att ta med sig och till detta passar kiosken invid slottet bra. Kioskpersonalen var kanske inte den mest serviceinriktade, men glassen från Engelholmsglass var god. Mitt tips är att strunta i caféet och gå till kiosken! Man kan även överväga att handla i slottsbutiken där de var väldigt trevliga. De har lite glass och lite godis. För kartor och länkar till hemsidan hänvisar vi till inlägget om caféet.

Betyg:

 • Fika: 3
 • Atmosfär: 3

image

image

Kiosk.

Sofiero slott och park är ett väldigt trevligt ställe. Vi besökte Majas trädgård med barnen och gick på rundtur för barnen i parken. Allt detta rekommenderas. Men, caféet kan man faktiskt inte med bästa vilja i världen rekommendera. Det var för det första dyrt. Att det är dyrt på ett ställe som detta med denna fantastiska vy från alla borden skulle man kunna acceptera. Fast, om något är dyrt så måste det även vara bra. Kaffet var inget större fel på, men inte bra. Kanelbullen var inte bra och chokladbollarna var som chokladbollar är mest, men inget fantastiskt. Faktum är att jag tror att man bör ha egen fika med sig till Sofiero. Handla i Helsingborg på Fahlmans eller kanske till och med på närmsta Statoil och fika på en gräsmatta. Parken är en av de vackraste platser som finns i Skåne och har blivit korad till Europas vackraste park 2010.

Ska man nu ändå fika här så kan man hålla sig till smörgåsarna som trots allt kändes prisvärda. För att ytterligare bättra på stämningen kan man lyssna på Us3 (Spotify: Us3 – Hand on the Torch). Den blir i alla fall jag på bra humör av.

Betyg:

 • Fika: 1
 • Atmosfär: 4

Man kan med fördel hoppa över caféet och gå till kiosken och köpa glass. Läs här om det.

Sofieros café, hemsida

Sofieros hemsida

image

image

image

Slottscafeet.

Mitt i Degeberga, i samma hus som hemslöjdsbutiken, ligger detta relativt nystartade café. De bjuder fika och frukost på plats och miljön är enkel, men trevlig. När vi var där pågick en fotoutställning tagen med iPhone. Liten och trevlig utställning. Vi köpte med oss kanelsnurror, Toras kakor och chokladsnittar. Allt smakade utomordentligt gott. Det var länge sedan jag fick bortabakat som smakade så bra! Jag är mycket kritisk när det gäller kanelbullar och dessa var bland de bästa jag smakat. Bara Annes (i Lund) har bullar i samma liga (kardemummasnurrorna). Till denna fika passar Jeanette Lindström (Spotify: Jeanette Lindström – Attitude & Orbit Control).

Betyg:

 • Fika: 5
 • Atmosfär: 4

Adress:
Tingsvägen 23
Degeberga

Hemsida

Karta via Google

Nya Conditoriet, som inte är så himla nytt längre, är trevligt och extremt otrendigt. På vardagmornar kan man äta frukost och denna inrättning är väldigt välbesökt och trevlig. Bryggkaffet flödar och man får reda på mer om bygden än i Kristianstadbladet. Vetebrödet smakar gott, men har väl mycket fyllning för min smak. Frallorna är goda och av det luftiga slaget. Personligen vill jag ha mer substans i bullarna, men många uppskattar dessa frasiga fluffbullar.

Betyg:

 • Fika: 3
 • Atmosfär: 4
 • Frukost: 4

Adress:
Köpmangatan 20
Åhus

Hemsida

Karta via Google

Jag gillar Olof Victors på Österlen. Varje sommar åker vi dit och äter deras ENORMA kräftskjärtsmackor med chiliaioli! Till efterrätt äter man en stor bit moussetårta och sköljer ner med kaffelatte! Plus är maten, miljön, läget och delikatessbutiken! Minus är priset och getingarna!
Egentligen inte så jättedyrt, men om man är fem personer som skall fika, då blir det dyrt!

Olof Victors får hela FYRA starka kräftstjärtar av mig i betyg!

Ovan text av: Valli

Nedan text av: Peter

Jag håller med Valli. Allt är gott och det är väldigt gemytligt.
Vill man få en släng av Olof Viktors hemma så kan man köpa Jan Heds böcker om bröd och konditorivaror. Brödboken är kul att läsa i, men det är minst sagt bökiga recept. Man får vara en trägen bagare för att uppskatta att göra recepten. Det var nu ett par år sedan jag var ute i Glemminge, men jag köper deras bröd så fort jag kommer åt.

Betyg:

 • Fika: 4 (priset drar ner från en given 5a)
 • Atmosfär: 5
 • Brödbutiken: 5

Hemsida

Karta via Google

Adress:
Österlenvägen
Glemminge

Sen är det lätt att fortsätta till da Aldo’s i Skanör. Föga överraskande mitt bästa fik i vlärden! Speciellt en gråmulen snöslaskig Lucia-eftermiddag. Så perfekt.

Ovan text av: Miamaria

Nedan text av: Peter

Här fyller jag på. Da Aldo kan man alltid åka till. De har mer och mer varma rätter som alla smakar förträffligt. Glassen är i världsklass, men väldigt italiensk, och kaffet finns det ingen som gör bättre. Har de piadina så ta det och följ upp med kaffeglass, nötglass och chokladglass. Man ska bara komma ihåg att glassen har väldigt vuxen smak, så man får välja med omsorg till barnen.

Betyg:

 • kaffe: 5
 • fika: 5
 • atmosfär: 5

da Aldos hemsida

Adress:
Mellangatan 47
Skanör

För ett nyare, mer off men superdupernajs fik kan man fara till Björns café i Vellinge. Väldigt trevlig personal, hemgjord glass och världsmästargod cappuccino.

Av: Miamaria

Mer information om Björns på hitta.se.

Adress:
Järnvägsgatan 2 h
Vellinge

fantazi giyim