När jag först kom till Norrköping så känndes det som om det skulle bli enkelt att hitta ett trevligt café att sitta på. Men, inte då. Det känndes både utplockat och ödsligt på många ställen. Till sist hittade jag detta som var helt OK och man kunde få en fika i skyltfönstret. Kaffet var gott och kakan lika så. Fast det var inte maräng och vit choklad så som expediten sa utan snarare någon slags kräm, lite som den som är ovanpå succétårtan vi har till påsk.

Lyssna på Booka Shade när du går hit (Spotify: Booka Shade – Outskirts)

Betyg:

 • Atmosfär: 2
 • Fika: 4

image

image

Denna är inte helt färsk i hyllorna och om man läser baksidestexten kan man lätt förledas att tro att det bara är ännu en bok om 9/11. Och det är det, men det är liksom bara den händelse som bokens historia är upphängd på. Stora delar av boken är skriven ur en nioårings perspektiv och det är väldigt underhållande. Man skrattar knappast, men det ger en skön kännsla av igenkänning. Jonathan Safran Foer, född 1979, har tidigare skrivit Allt är upplyst, en bok som filmatiserats med Elija Wood. Även den kan jag rekommendera.

Orkar man läsa denna bok på engelska så tror jag att man får ut än mer av den. Eftersom jag inte hittar den på svenska på varken Bokus eller AdLibris så tycks engelska vara det alternativ som står till buds. Om inte någon lokal boklåda har den på hyllan förståss.

När man läser denna bok tycker jag att man kan lyssna på The Tiny (Spotify: Tiny – Starring: Someone Like You).

Betyg: 4

På Adlibris finns den faktiskt bara på engelska.

Allt av Jonathan Safran Foer på AdLibris.

Ventillverkad glass som finns till försäljning i hamnen. I en fin liten och väldigt somrig kiosk kan man köpa glass medan man väntar på färjan. Tråkigt nog har jag inget bättre att säga om denna glass än att den var god. Inte så där extra god och inte heller med en massa speciellt goda smaker, utan god sådär som glass är mest. Våfflorna var tunna och krispiga och man fick lagom mycket glass i dem. Jag saknade även tillbehör, så som chokladdopp. Men, jag var där ganska sent på säsongen och på en helt vanlig onsdag, så allt var kanske inte igång? Man akn titta på korna som har sin hage på den branta sluttningen precis ovanför kiosken medan man äter sin glass. Jag tyckte i alla fall att det var spännande.

Betyg:
Atmosfär: 3
Fika: 4 (trots att de inte hade kaffe)

image

Engelholmsglass, kaffe och goda kakor. Vi testade rabarberkakan med grädde som, enligt utsago, “var den godaste rabarberkakan någonsin”. Det bästa med detta café är nog trots allt att det ligge precis brevid Tycho Brahe-museet. Hit ska man åka om man är på Ven! Museet har uppdaterats rejält de senaste åren och sedan 2005 huserar museet i Alhelgonakyrkan.

Betyg:
Atmosfär: 4
Fika: 3
Adress:
Landsvägen 182
St Ibb
Ven

Café Tycho Brahes hemsida

Tycho Brahes egen hemsida

image

image

Pumpans Café, som nog egentligen mest är en restaurang, får man bara vegetariskt och ekologiskt. Vi testade mackor, sallader och pizza och var rörande eniga om att det smakade bra. Lite stolpig servering, men trevligt. Dryckerna var också lite speciella och jag kan rekommendera äppeljuicen, som smakade kanel. Vid bordet brevid åt två britter tårta med te till. Även det såg gott ut.

 • Betyg:
  Atmosfär: 4
  Fika: 4
 • Adress:
  Landsvägen 134
  St Ibb
  Ven 

Till hemsidan.image

image

Pumpans p

Fick tips om Melvins kaffebar i Slottsstaden i Malmö. har inte testat själv, men det ser lovande ut på hemsidan.

Melvins kaffebar hemsida

Adress:
Skvadronsgatan 16
Malmö

image

En god kopp presskaffe är aldrig fel. Jag gillar Arvid Nordkvists Pressario bäst.

Nesta är, enligt skylten utanpå, ett äkta italienskt café. Nu hade vi inte tillfälle att testa alla saker som bjöds på menyn, men kaffet och glassen var italiensk, och god. När vädret tillåter finns gott om plats utomhus, men även inne finns en hel del sittplatser. Fokus ligger på olika slags kaffe och det är nog det och glass man ska satsa på. Jag tycker inte att varken glassen eller kaffet når upp till samma nivå som da Aldo, men det är absolut inget fel på det. Vill man äta lite så föreslår jag ändå att man promenerar bort till Lilla Kafferosteriet (Baltzarsgatan 24), som ligger runt hörnet. Det är betydligt lugnare där. På Nesta finns det emellertid massor att titta på eftersom man sitter mitt på gågatan. 

Betyg:

 • Fika: 4
 • Atmosfär: 3

Adress:
Stora Södergatan 22
Malmö

image

image

image

Jag fick precis denna bok i brevlådan. Den är både fin och rolig. Dessutom kan man aldrig sluta fascineras  av att vi i Sverige har en titel som heter “Jourhavande biolog”. Få låtar passar så bra till denna bok som Blume av Einstürzende Neubauten (Spotify: Einstürzende Neubauten – Blume (English Version))

Köpa på AdLibris:
Hur mycket blåst klarar en fluga? – av: Lars-Åke Janzon

fantazi giyim