Ett café med ganska begränsat sortiment, men vad gör väl det när det de har är jättegott. Diset låg tungt över Öresund och det blir så där undeligt tyst i luften. Ljuden liksom bara stannar i luften. Man hinner precis bli så där lagom ruggig på promenaden från Turning Torso och ner, i alla fall om man går med barn som ska kolla noga på alla saker som passeras. När man så kommer in i den kaffeångande värmen och möts av en italiensktalande dam som tar lite kommando över beställningen och hjälper en på rätt väg så där lite lagom mycket så kan inget gå galet. Glassen är god och kaffet är gott. De har enklare maträtter som jag faktiskt aldrig testat, men som der trevlia ut. När det gäller bakverken, kanelbullar och chokladbollar så tror jag att de är ok, men inte mer. Håll er till glass! Utsikten över Sundet och över Västra Hamnens strandpromenad är behagligt avkoplande och de olika joggingstilarna roar lagom. (Förmodligen ser jag minst lika rolig ut de gånger jag är ute och skuttar.) Här måste det till en skvätt Eros i lurarna. (Spotify: Eros Ramazzotti – Più Bella Cosa) Eller varför inte Goran Kajfes (Spotify: Tityo – We Vie – Original Version)

Bar Italia från insidanAdress:
Scaniaplatsen 3
Malmö

Betyg:

  • Fika: 5
  • Atmosfär: 5

Bar Italia 2

Jag läste denna novellsamling på engelska av en ganska fånig anledning, ett fint omslag. Det kan inte nog understrykas hur trevligt det är med en novellsamling. Speciellt då en som denna där i princip alla novellerna är bra. Man blir inte precis upprymd av berättelserna, de är väldigt dystra. Men, de ger ett visst perspektiv på tillvaron. Det finns egentligen bara en sak som är negativ i denna bok och det är att alla novellerna förmedlar samma känsla. Det hade varit skönt om någon av dem stack ut i någon riktning. Kanske att den första är ett försök till detta, men jag tycker inte att det lyckas.

Denna är läsvärd, lagom lång och dessutom snygg. Även om du skulle få tag i den svenska eller amerikanska versionen.

I lurarna tycker jag att Depeche Modes Little 15 passar. (Spotify: Depeche Mode – Little 15 (Single Version))

På AdLibris:
The Boat – den brittiska
Båten – pocket

Betyg: 5

För att göra en lång historia kort, det är ju tur att de har god glass. För de har god glass. Men, de kan inte laga kaffe här och växelkassan är för liten och man kan inte betala med kort. Klydd, trassel och besvär. Man måste emellertid ge dem en eloge för att de trots allt bök orkar vara glada och trevliga och det finns faktiskt inte många ställen där man kan fika i centrala Düsseldorf. En öl, en för stor biff eller en rejäl sup, det kan man få både här och där, men fika är det värre med. Nu låter det kanske som om jag tycker att Düsseldorf är en tråkig stad, men det är det alls inte. Det är en riktigt trevlig stad. Alldeles invid Kö finns till exempel en av de finaste bokhandlarna jag sett. Och butiksutbudet är både udda och exklusivt om man kommer med svenska ögon. Är man i Tyskland så är detta en stad att beöka och vill man då fika och tycker att daAldos i Skanör är för långt bort så kan detta café duga.

Man måste lyssna på Kraftwerk när man är i Düsseldorf (Spotify: Kraftwerk – Trans Europe Express)

Adress:
Bolkerstrasse 57
Düsseldorf

Betyg:

  • Atmosfär: 2
  • Fika: 4 

Skrynkliga bullarTill att börja med kan jag tillstå att det känns förmätet att sätta betyg på sina egna bakverk, men annars får ju ni inte reda på om de blev lyckade eller inte. Dessa bullar har jag bakat ett par gånger nu och jag tycker att de blir ganska bra varje gång. Grundreceptet har jag hittat i någon av de vanligare kokböckerna, vilka ofta är väldigt bra, men jag har korrigerat det en aning.

Själva hemligheten med bullarna är att grahamsmjölet skållas, vilket gör att de inte blir så smuliga. Inte ens när de är en dag gamla. Det knasiga är att de inte har något fett i sig och det är nog därför de alltid blir skrynkliga när jag gör dem. Skrynkliga bullar kräva The Orb. (Spotify: The Orb – Little Fluffy Clouds – Dance Mix 2)

Ingredienser:
6 dl grahamsmjöl
6 dl kokande vatten
3 dl vatten
50 g jäst (torrjäst funkar, men degspadet ska vara lite varmare då)
2 1/2 tsk salt (missa inte detta då blir det trista bullar)
ca 10 dl vetemjöl (gärna special) jag fick bara i 7 dl sist

Kryddor:
Förslag 1: timjan, kummin
Förslag 2: rosmarin, kummin, oregano

Mät upp grahamsmjölet i en stor bunke och slå det kokande vattnet över. Rör om så att du får en stabil gröt. Låt svalna till 37 grader om du har vanlig gäst och något mer om du har torrjäst, temperaturen står på paketen. Smula eller strö jästen i en annan, mindre bunke. Slå på de 3 dl vatten i en temperatur som passar jästsorten. Stöt kryddorna i en mortel. Blanda allt eftersom med kryddorna tills det luktar gott. Min favorit är kummin och timjan 50/50. Slå salt och kryddor i den lilla bunken med degvätskan. När grahamsblandningen svalnat slår du över degvätskan och blandar succesivt i vetemjölet till en lagom kladdig deg. Den ska precis släppa från fingrarna. Låt jäsa i 40-45 minuter och ta sedan upp degen ur bunken. Knåda degen ordentligt och forma bullar. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter. Grädda mitt i ugnen på 250 grader i 12 minuter, på bakplåtspapper. Om du som jag gjort degen ganska kladdig kan du få grädda bullarna i 10 minuter till.

Betyg: 4

Karl Fazer 2Karl FazerSå var det tid att komma utomlands. Mitt tips är att strunta i Paris, även om jag själv faktiskt aldrig varit där, och bege sig raka vägen till Helsingfors. En ganska trevlig stad faktiskt och detta café gör sitt till för att man ska känna sig hemma. Ett par gånger har jag nu besökt detta ställe, med risk för att jag missar andra eminenta cafén. Nu sist så tog jag min lunch här bestående av svart te, qiche med kyckling och som efterrätt smöröga. Smöröga är ett bevis för att man inte behöver göra saker så komplicerade. En vetebulle med en rejäl kladd smör och socker i mitten. När jag var i Helsingfors sist testade jag en paj med kolasås, tranbär och marängtäcke tillsammans med kaffe. Inredningen är underbart bevarad, eller återskapad, eller så är jag lättlurad, i en art deco-stil med svart, vitt och lila. Mycket av inredningen är blank och välpolerad.

Den ena delen av lokalen är chokladbutik, det är trots allt samma Fazer som chokladen och bageriet med de finska rågkakorna. Jag gillar Fazer blå, vilket är en choklad utan krusiduller. Bara god choklad.

Man kan lyssna på Leningrad Cowboys, om man orkar. (Spotify: Leningrad Cowboys – Puttin’ On the Ritz). Eller, Taco, som är behagligare. (Spotify: Taco – Puttin’ On The Ritz).

Gå hit!

Adress:
Kluuvikatu 3
FI-00100 HELSINKI
Finland
Tel: +358 20 5553000

Betyg:

  • Atmosfär: 5
  • Fika: 5 

Förutom att Freddie Wadling varit inblandad i en hiskelig massa olika musikprojekt så har han också testat nästan alla droger som finns. Åtminstone om man får tro det som står i boken. Denna bok bjuder på mycket intressant läsning om Freddie Wadling och de band som han varit med i eller bara gästat. Tycker man om Cortex, Fläskkvartetten, Lädernunnan eller Blue for Two är detta en bok att läsa. Men, den är lite lång även om man älskar dessa band i allmänhet och Freddie Wadling i synnerhet. Boken är bitvis underhållande som vilken skönlitteratur som helst, men det är främst en faktabok. I min mening är den läsvärd, men man måste vara lite hungrig på namn och band och fakta om olika klubbar som finns och har funnits. Det var lite ont om musik på Spotify som knyter an till denna bok, men en liten lista har jag gjort Freak – Freddie Wadling.

Betyg: 3 (om man tokgillar F. Wadling: 5)

Finns i pocket på AdLibris.

Fler Spotify-länkar:
Fläskkvartetten
Freddie Wadling

fantazi giyim