image

På Mårtensgatan har jag en tid, ganska länge faktiskt, tyckt att Tehuset Java kämpat i ensamhet i kampen om att få folk att ens komma ihåg att denna gata finns. Kanske är det jag som suttit sovande i fel del av staden, men jag tycker att Mårtensgatan trots alla renoveringar är ganska tråkig. Desto roligare då med ett trevligt café!

Sitt franskklingande namn till trots bjuds här mest italienska anrättningar. Vi fick goda mackor och gott kaffe. Som efterrätt testade jag en lussekatt, första för året. Den var god och hembakad med riktig saffran, men kanske en av de fulaste och skrynkligaste bullar jag någonsin sett på ett café. Jag blundade och åt och njöt. Man ska inte ha ont om tid här för det går inte fort. Personalen ska ha en eloge för att man trots växande köer och väntande kunder orkade tillreda alla kaffe- och tesorter med den omsorg det var tänkt, men om det ska fungera i längden måste det nog gå lite rappare.

Betyget är svårt för de var nog egentligen inte värda mer än en trea, men eftersom de var så trevliga och eftersom det smakade så gott, trots att det var fult, så får det bli en fyra på totalen.

Till detta café funkar lite “Nu Jazz” (Spotify: South Froggies – Nu Jazz Universe)

Deras hemsida.

Adress:
Västra Mårtensgatan 10
Lund

Betyg:

  • Atmosfär: 3
  • Fika: 4

image

Detta ställe är så himla bra, för alla som kommer utan barnvagn och cykel. Det gjorde vi för snön vräkte ner när vi skulle fika loss. Vi beställde en latte, två smörgåsar, en chokladboll, en kardemummasnurra och en äppelmust. -Hur många vi var? Eehh, jag tror…

Allt smakade förträffligt. Kaffet tillreds på bästa sätt. Äppelmusten smakade äppligt och kom från Östra Sönnarslöv. Men, det bästa av allt var nog kerdemummasnurran från Katarinas konditori. Eller, var rostbiffmackan med hemlagad Remoulad bäst? Svårt att säga. Atmosfären är gemytlig och man kan köpa de möbler man gillar. Det finns många små utrymmen och underliga avsatser, vilket gör det väldigt mysigt. Inredningen är mörk och murrig och passar utmärkt en kulen vinterdag. Testa vad som helst här, du blir inte besviken. En femma, en tydlig femma!

I lurarna tycker jag man kan ha The Charlatans, det ger en fin kontrast till detta fik. (Spotify: The Charlatans – The Only One I Know)

Betyg:

Atmosfär: 5

Fika: 5+

Adress:
Baltzarsgatan 24
Malmö

image

Farmor Idas Café ligger längst in på Vellingeblomman. Det är en trevlig liten skånelänga med en charmig trädgård. Att åka hit för fikets skull känns inte aktuellt, men har man ärende till Vellingeblomman är det ett trevligt stopp. På sommaren kan man sitta ute i trädgården, som är väldigt mysig med många små avskillda hörn och gott om skugga. Tråkigt nog är fikat inte det mest spännande. Kaffet är OK, men inte mer, och kakor och bullar känns inte roligare än på StatOil. Inget ont om StatOil, men en gnutta mer hembakad kännsla hade inte skadat på Farmor Idas Café.

Vid ett par tillfällen varje år bjuder Vellingeblomman på extra mycket varor och skyltning utöver det vanliga och då kan en utflykt hit vara trevlig för hela familjen, även om man bara behöver en liten hyacint. Det är till jul, påsk och alla helgon som det bjuds landskap, rörliga figurer och djurungar i stallet.

Betyg:

  • Atmosfär: 4
  • Kaffe: 2
  • Fika: 3 

Adress:
Falsterbovägen 177
Vellinge

Jag läser inte deckare så ofta. Därför är det extra trevligt om de jag läser är bra. Paganinikontraktet är välskriven och det är bra driv i berättelsen. Men, man känner inte precis att man blir smartare av denna typ av litteratur. Boken i sig var lite slarvigt tillverkad och hade det inte varit så att jag haft den i bokhyllan en tid utan att se på den så hade jag nog skickat tillbaka den. Pappret hade dragit sig och trycket var ojämnt, från ljusgrått till svart. När jag väl kommit förbi denna trasiga sektion så var den behaglig att läsa i. Historien är som deckare är mest och tidslinjen bruten, så att man ska få reda på lagom mycket av allt och fortsätta undra hur det ska gå. Referenserna till verkligheten var lagom uppenbara och gav en trovädig inramning till historien. På ett ställe nämns Opus Dei, varpå man genast tänker på Dan Brown. Det var lite onödigt att göra det, för det har inget med handlingen att göra utan känns mer som en checklista för deckare som ska prickas av (mord – check, udda konstapel – check, religiös organisation – check, osv, osv). Nu kan ju inte Dan Brown ha ensamrätt på dessa inslag, men om de inte fyller någon funktion så kan man utelämna de mest iögonfallande Dan Brown-inslagen tycker jag. Läs denna om du gillar deckare.

På Spotify:
Niccolò Paganini – om man gillar violin så är det detta man ska höra på
Bela Bartok – trevligt och enkelt
Big Money – Ruby Slippers – denna passar också bra på något sätt, även om den inte nämns i boken

Betyg: 4

AdLibris har den.

image

image

Ett italienskt café kan på pappret inte bli fel. Krydda med god glass och goda mackor och det känns som om det skulle vara helgjutet. På toppen av denna fika slänger du in gott italienskt kaffe och ett ganska bra läge, rent geografiskt. Men, det är altid något som klickar när man är på Piccolo. Det blir liksom aldrig den där fullträffen. Vad det egentligen beror på är svårt att sätta fingret på, men jag trivs i alla fall inte. Ibland går det galet sakta att få sitt fika, ibland kan man knappt betala och vissa gånger är det omöjligt att förstå vad man kan beställa och omöjligt att få personalen att förstå vad man vill beställa. Därav detta låga betyg på ett egentligen ganska bra fik.

Jag vill inte påstå att Rammstein passar på fik, men så gillade jag inte heller detta fik. (Spotify: Rammstein – Du Hast)

Adress:
Bangatan 8
Lund

Hemsida här.

Betyg:

  • Fika: 5
  • Atmosfär: 2
fantazi giyim