Detta är egentligen ett trevligt ställe. De bakar gott bröd och deras kardemummasnurror är i toppklass. Men, det känns lite virrigt. Var ska man ta vägen? Vad kan man beställa? Hur gör man när man har beställt och vilka möbler hör till caféet? Vissa hade säkert kallat det charmigt, men jag kallar det virrigt. Med bättre ordning hade de fått en 5, men nu går jag hellre en bit bort på gatan till Patisseriet.

Som man kan förstå av namnet så baker de i stenugn och bröden är härligt krumma och knortiga, men ibland blir det lite väl hejsan svejsan. En kund kom tillbaka med en frisbeeliknande bulle som man hellre hade med som strandleksak än åt upp. Det funkar inte om man ska ta 80 kronor en kopp bryggkaffe och en macka med skinka och ost. Dessutom ska man trassla sig fram bland brödvagnar för att få tag i sitt kaffe. De har inte haft café så länge här och jag tänker att jag ska gå tillbaka om en månad eller så för att se om de lyckats få styrfart på det hela. Då kanske betyget kan höjas, men det känns som om de har en bra bit kvar till de andra femmorna.

Vad ska man lyssna på här då? Panda Bear kanske. Det får det nog bli. (Spotify: Panda Bear – Tomboy)

Betyg:

  • Atmosfär: 3
  • Fika: 5
  • Kaffe: 4

Adress:
Klostergatan 10
Lund

image

image

Fikar.

Hit går jag ganska ofta utan att tänke på att det är ett café. Men det är det! Vi brukar beställa in sallader, baguetter och mackor på grovt bröd. Här ligger Patisseriets styrka. Bröd är de duktiga på. Man kan även köpa med sig hem och alla sorter vi testat smakar förträffligt. Bakelserna ser delikata ut, men jag har aldrig smakat på dessa. Jag är ju en kanelbulleperson.

Nu senast jag var här så fick jag syn på en fransk läsk som de har. En vän till mig hade precis bjudit på mandarinvarianten av denna och nu valde jag citronläsken. Den är ju så god. Den är jättegod. Smaskens. Jag ska aldrig dricka något annat, utom kaffe då, då. Det finns bild på de eleganta flaskorna nedan. Den finns även i mindra flaska som är nästa lika eleganta. Nu vet jag inte vad som är godast; Orangina, San Pelegrino eller denna?

 Här tycker jag att Colders platta Heat kan passa bra. (Spotify: Colder – Heat)

Betyg:

  • Kaffe: 4
  • Fika: 5
  • Atmosfär: 5

Adress:
Klostergatan 3
Lund

Hemsida: Patisseriet

image

image

En välskriven deckare, som passar utmärkt som sommarläsning. Jag har upptäckt att man gärna tar fram de allra tjockaste böckerna på sommaren och sedan blir man besviken för att man bara han läsa en. Väljer man denna så hinner man flera, vilket känns härligt! Miljön som boken utspelar sig i talar direkt till mig. Världsutställningens Paris , en stad i förändring och ett samhälle som står inför industrialism och en framtidstro och upptäckarglädje av sällan skådat slag. Samtidigt beskrivs en stad där inte alla levde ett enkelt liv.

Man måste bedöma varje bok i sin genre och gillar man inte deckare så tycker man nog inte om Mordet i Eiffeltornet heller. Men, är man det minsta svag för böcker med lagom klurig intrig så är detta boken för dagen. Dessutom avslutas boken, åtminstone pocketversionen, av ett efterord där 1889 års Paris och världsutställningen beskrivs. Det känns bra så att man får en liten aning om vad som är uppdiktat i boken och vad som verkligen ägde rum. Vilka personer var verkligen i Paris och hur upplevdes världsutställningen av sina besökare.

Till denna bok passar Darkel, den ena halvan av Air, utmärkt. (Spotify: Darkel – Darkel)

Betyg: 5

Köpa den på AdLibris.

Det är inte alltid det är lätt att betygsätta en bok. Jag kan inte bestämma mig för vad jag ska tycka om denna. Å ena sida kan man tycka att personerna är orealistiska och ömsom ömsinta och ömsom iskalla. Å andra sidan kan man tänka sig att unga människor är precis så bara det att jag redan glömt det. Kanske var inte jag på det viset, men faktiskt författaren. Till sist så har jag kommit fram till att jag gillar boken. Man får tänka på att personerna som är inblandade i denna historia får vara med som saker jag själv inte behövt uppleva.

Eftersom jag ganska nyligen läste en bok av Haruki Murakami på svenska och eftersom de flesta av hans böcker är översatta av samma person i Sverige så tänkte jag att jag skulle läsa denna på engelska för att se om översättaren färgat språket på något vis. Inte för att den svenska översättningen var dålig utan för att se om det var skillnad. Jag tycker nog att den engelska versionen känndes bättre. Om det ligger närmare författarens språk vet jag inte, men det ligger närmare så som jag tänker mig författarens språk.

Jag vill gärna rekommendera denna bok och då jag läst två av Murakamis böcker nu kan jag våga mig på att rekommendera honom som författare. Nu återstår att se filmen. Jag tror att denna bok passar väldigt bra som film nämligen.

Vilken musik ska man då höra på? Denna Blue Note-skiva ger lite jazzkänsla samtidigt som den är lite modern. Det tycker jag passar till boken. Om sedan the Beatles hade funnits på Spotify så kunde jag länka till Norwegian Wood, men den får ni leta upp själva nu. (Spotify: Various Artists – Blue Note Trip 2: Sunset/Sunrise

På AdLibris:
Svenska: http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9172639407
Engelska: http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=0099448823

Betyg: 4

Sedan Shell och 7-Eleven börjat samarbeta så har utbudet av mackor och kakor tagit ett rejält kliv frammåt på Shell. Att stanna utmed vägen är kanske inte det roligaste, men det kan åtminstone smaka OK när man gör det. Det är inte alltid man har tid att åka in i närmsta lilla stad. Fikar man på en bensinmack kan man lyssna på Hasse Anderssons Änglahund tycker jag. (Hasse Andersson – Änglahund)

Betyg:

  • Atmosfär: 3
  • Fika: 4 

image

Att dessa 2…

Det kanske är en idé att lägga till boktips för barnböcker också? Ture Sventon är ju en klassiker och jag tycker att den håller än. Språket är lite omständigt när man läser högt, men det funkar. Ville Vessla är en klassisk skurk som är lagom tidlös och flygande mattor hade man ju inte förr och inte heller nu. Temlor gillar nästa alla och vem blir inte glad av att skurkar sätts dit. Kort sagt finns alla ingredienser för en lyckad saga med och för mig personligen fungerade denna Sventon-bok så att även jag blev lite extra sugen på att läsa godnattsaga, vilket inte är fel. Ska man lyssna på musik som passar så tycker jag att Blurs Parklife funkar bra, även om det passar dåligt att lyssna på musik när man läser högt. (Spotify: Blur – Parklife)

På AdLibris: http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9129672449

Betyg:

  • Vuxen: 4
  • Barn: 5
fantazi giyim