I en bok som denna är illustrationerna väl så viktiga som berättelsen (illustrationer: Millis Sarri). Det är klara och tydliga bilder som jag tror talar till barnen. De satt i alla fall och bläddrade själva i den en god stund innan jag kom loss och började läsa. Historien är ganska trivial och inte särdeles nydanande. Moralen i boken är tveksam fast en gnutta rolig. Det känns som om det kommer att komma fler Super-Cahrlie-böcker, med ett slut som detta. Om inte barnen tigger och ber på sina bara knän kommer jag nog inte att köpa fler. Vi köpte denna till billighetspris på Willie’s och den var värd sina pengar, men inte mer. Kanske kan uppföljarna bli mer spännande? En eloge för den fina produktionen med guldinsida och guldtyg, ja riktigt tyg, i ryggen.

Det kan liva upp att lyssna på Trazan och Banarnes Jungel-Jims kanin. (Spotify: Trazan & Banarne – Djungel-Jims kanin)

Vi läser Gusten Grodslukare parallellt och den är oerhört mycket roligare, inte minst för den vuxna publiken. Recension följer av denna när vi är klara.

Betyg: 3

På AdLibris.

Man kan ju ta med sig fika till olika ställen. Vill man glädja små barn kan man ta med sig fika till Sagolekplatsen vid Malmö Stadsbibliotek. Detta är en av de finaste lekplatser jag varit på och barnen tycker också att den är bra. Det ligger en kiosk alldeles intill, men den är inget vidare. Vi tog med oss kaffe från Espresso House, vilket i sig inte är någon stor kaffeupplevelse, men helt OK.

Till denna lekplats tycker jag att Nationalteaterns Vi cyklar runt i världen passar utmärkt. (Spotify: Nationalteatern – Vi cyklar runt i världen)

Betyg:

  • Atmosfär: 5
  • Kaffe: 4 (blir ju vad man gör det till)

Adress:
Kung Oscars väg
Malmö
Man kan med fördel parkera på Regementsgatan.

image

image

 

Hembakade kakor, köttbullsmackor med hemlagade köttbullar och hemlagad rödbetssallad. Gott kaffe. En stor lekäng med trädgårdstraktor och rullhäst med riktig sadel till barnen. Skugga från äppelträden i trädgården. Saffranskaka eller saffranspannkaka, välj själv. I vanliga fall även våfflor. 

Fikat ser lite knytt och knortigt ut, men låt er inte luras. Allt smakar förträffligt och personalen är både glad och trevlig. Som man kan höra av namnet är denna gård även ett museum, men vi hade inte tid att strosa runt eftersom båten tillbaka till Oskarshamn inte väntade på oss. Vid fint väder finns gott om plats att sitta ute, i solen eller i skuggan i den lummiga trädgården. Regnar det blir det lite trångt, men det går. Går du i trasmatteköpartankar så är ett stopp här obligatoriskt. Efter detta fikastopp är det bara en liten bit kvar till Hoburgen och det är inte långt från Burgsvik. Men, stanna hellre här än i Burgsvik. 

På ett ställe som detta får det bli Hedningarna i lurarna. (Spotify: Hedningarna – Kaksi!)

Betyg:

  • Atmosfär: 5
  • Fika: 5
  • Kaffe: 4

Museigårdens hemsida.

Adress:
Bottarve 112
623 31 Burgsvik

image

image

image

En trevlig liten bok, som nog egentligen är för kort för att vara en roman och kanske borde kallas novell. Bokens huvudperson får, genom slumpen, en väldig läslust. Detta hade inte varit något problem om personen i fråga var vem som helst, som du och jag, men när det är Storbrittaniens drottning så är det plötsligt många som måste tycka och oroa sig. Historien är lika enkel som trevlig. Dessutom är omslaget på pocketversionen väldigt fint. Alan Bennett är författare, komiker, skådespelare och han har hunnit med en hel del. Om han är insatt i den riktiga drottningens liv vet jag inte, men det spelar mindre roll för denna bok. Det finns inget annat översatt till svenska än just denna bok och jag vet inte om det beror på att hans agent gjort ett dåligt jobb eller om denna bok på något vis står ut jämfört med de andra. Denna är i alla fall läsvärd.

Till denna får man lyssna på This is England med The Clash (Spotify: The Clash – This Is England)

Betyg: 4

Länkar:

Detta är inte ett fik utan en kaffe- och te-bod i centrala Visby. Jag införskaffade min första mockabryggare från Bialetti, en Venus, här. Till denna köpte jag Sibyllans franskrost som de malde till mig. Med ett par kardemummafrön från Ica och en skvätt varm mjölk kan man sedan laga riktigt gott kaffe på vilken spis som helst. På Kränku hade de väldigt många modeller av Bialettis bryggare. På det stora hela känndes denna affär väldigt välsorterad. Gå hit!

Knasigt nog finns det en låt som heter Kränku Killers på Spotify. Den passar illa till butikens atmosfär och titeln är ju inte trevlig, men det får bli den i alla fall. (Spotify; Boy vs Bacteria – Kränku Killers)

Betyg: 4

Länkar:

Adress:
S:t Hans plan 4
621 56 Visby

fantazi giyim