image

Vacker? Kanske inte, men desto roligare att läsa.

Julklappar kan vara härligt. Men, ibland stiger stressen och fantasin minskar i kvadrat mot denna och kortslutningen blir ett faktum. Kanske kan dessa julklappstips råda bot på detta? En lista varje vecka, varje söndag, varje advent fram till julafton. När alla ljusen är tända har du fyra listor att välja bland.

Lista nummer ett innehåller prenumerationer. Tidningar är härligt och runt jul brukar det finnas en stund över att blädra genom några stycken.

Listan:

  1. Filter: Förmodligen Sveriges snyggaste, trevligaste och mest välfyllda magasin. Till Filters hemsida eller Filters prenumeration.
  2. Vi: Lättläst, allmänbildande och trevlig. Till Vis hemsida eller Vis prenumeration.
  3. Res: Den är så snygg. Även den som inte reser så mycket kan ha stor glädje av denna tidning. Till Res hemsida eller Res prenumeration.
  4. Vi läser: Lättläst och trevlig. Lagom blandning på boknyheterna och författarporträtten. Till Vi Läsers hemsida eller Vi Läsers prenumeration.
  5. Monocle (på engelska): Snygg, massor att läsa och en bra blandning av kultur, företagande och design. Kanske är den för lång för att man ska orka läsa den varje månad. Kanske är det just att den är så lång som gör den härlig. Till Monocles hemsida eller Monocles prenumeration.

Bubblare till listan:

  1. Wired UK: Wireds hemsida.
  2. Wired US: Wireds hemsida.
  3. M3: M3s hemsida.
  4. Sonic: Sonics hemsida.
  5. Level: Levels hemsida (hos loading.se, lite förvirrande men kanske bara för mig)

På tidningsbutiken.se finns ännu fler prenumerationer att beställa.

Nu är det ju fortfarande ganska långt kvar till jul så då kan man behöva komma igång lite. Då passar Phil Spectors julskiva. (Spotify: Various Artists – Phil Spector’s Christmas Album) Orkar man inte med julmusik redan nu kan Lambs nya vara en idé. (Spotify: Lamb – 5)

Jesusparken, som mest är en gräsplätt och en mindre plantering, hyser i ena hörnan detta fik. Man kan även köpa delikatesser här i form av marmelader, juicer och korv. Vi testade en juice från Saltå kvarn, kaffe, diverse kakor och en smörgås. Allt var gott! Det var lite dyrt kan jag tycka, men eftersom det var gott kan man ha överseende med det. Men, om det ska kunna bli en 5a i betyg måste det vara extra bra till dessa priser. Ett pluss i kanten för att de verkligen bryr sig om var saker och ting kommer ifrån, även kaffet.

En psykedelisk truddelutt passar bra här bland alla flygkonstnärer, även om vi inte såg några sådana. Då tänker man ju genast på The Doors. (Spotify: the Doors – The Very best of )

Betyg:
Kaffe: 4
Fika: 4
Atmosfär: 4

image

image

image

Fin deli.

Jag älskar denna. Inte av nostalgiska skäl, för jag läste den först i vuxen ålder. Inte heller för att jag kommer ihåg den som julkalender från TV, för även den såg jag först i vuxen ålder. Den är härlig bara. Lagom knasig, lagom läskig, lagom trevlig. Tanken att världen är en annan värld bara för att man vaknar på en tid man aldrig vaknat förr är trevlig. För man reser runt halva jorden innan man undersökt hur ens omgivning ser ut egentligen. Äventyret börjar kanske redan runt hörnet?

Man måste lyssna på något riktigt trevligt till denna. Kanske Future Sound of London, vars ljudlandskap får illustrera Trollvinters snölandskap. ( Spotify: Future Sound of London med She sells electic ego) Gillar man inte det får det bli Monica Z, det gillar alla. (Spotify: Monica Zetterlund med Farfars vals)

På AdLibris.

Betyg:
Barn: 5
Vuxen: 5

En så oväntat bra bok. Jag inser i efterhand att baksidestexten faktiskt stämmer bra och summerar intrigen väl, men samtidigt är det bara handlingen som beskrivs. Bokens styrka är i det som inte står i klartext utan som man själv fyller i, mellan raderna. Tur då att min favorit Paul Auster skrivit “Högst originell, oändligt charmfull. Och enormt gripande.” om denna bok. Tur även att funktionen de som köpte denna bok köpte även finns på internet. Annars hade jag aldrig hittat denna bok och missat allt detta fina.

Förutom att den är smart skriven och har ett klurigt upplägg så får man viss insikt i vardagen i Japan, med baseball som en viktig ingrediens. Dessutom får man sig lite matematik till livs. Inte så att det är jobbigt och så att man måste sitta och fundera, utan invävt i historien. Läs denna!

Lite musik i bakgrunden ska man ju ha och då föreslår jag Frost och deras album Love! Revolution! (Spotify: Frost – Love! Revolution!)

Betyg: 5

På AdLibris finns den.

Detta är den första boken om mumintrollen och den kom ut 1945. Figurerna är de vi känner igen, men deras karraktärer är inte fullt så utvecklade och särpräglade som i senare böcker. Det är lite befriande och handlingen blir lite mer oväntad på detta sätt. Bilderna är enkla och fina och handlingen ganska enkel. Ibland är det som om Tove Jansson testar hur tokigt man kan skriva i denna och formen sitter inte lika klockrent som i andra böcker om Mumin. Jag gillar denna skarpt, men Trollvinter är strået vassare.

Lyssna på Rollin down the river med Gene Austin. (Spotify: Rollin down the river med Gene Austin)

På AdLibris.

Betyg:
Barn: 4
Vuxen: 4

fantazi giyim