Trots att det idag är fjärde advent så är det faktiskt mer än fem dagar kvar att skaffa julklappar. I de sista listorna har jag valt att lägga de riktigt fina böckerna. Shoppa lugnt, det blir jul ändå. Ta en extra kaffe i stället för att jäkta runt. Glöm inte att fika är livet!

Lista ett, med kaffebordsböcker:

 1. Qin av Cecilia Lindqvist: Denna är så snygg. Formatet är lite udda och med i boken finns en skiva med Qin-musik. Den handlar om ett kinsesiskt instrument, men samtidigt óm så mycket mer. AdLibris.
 2. Dikter och prosa 1954-2004 av Tomas Tranströmmer: Årets Nobelpristagare presenterad på ett smakfullt sätt. Vill man komma billigare undan finns samma innehåll presenterat på enklare sätt. AdLibris.
 3. Smakernas återkomst: när maten följer årstiderna av Mats-Eric Nilsson: Kanske är Mats-Eric Nilsson mest kännd för Den hemlige kocken, Döden i grytan och äkta vara. De böckerna slår ner på missförhållanden i den svenska matkulturen som är viktiga att belysa. Men, Smakernas återkomst angriper problemet från andra änden genom att berätt hur man ska göra i stället för hur man inte ska göra. Det är betydligt mer sympatiskt tycker jag. AdLibris.
 4. Avgrunden av Jan Jörnmark och Annika von Hausswollf: Även om jag är lite för nära inblandad i denna bok för att få tipsa om den så måste jag nog gör det i alla fall. Det är så spännande med nutidshistoria och hur det kan bli så att stora vackra planer faller platt på magen och döms till evigt förfall. Jag gillar bilderna och skräms av texterna. Det är inte så långt iväg att tänka på Paul Austers fiktion (Paul Auster på AdLibris), men detta är på riktigt. Läs gärna alla Jan Jörnmarks böcker om övergivna plaster. AdLibris. Jan Jörnmark på AdLibris.
 5. 1001 böcker du måste läsa innan du dör av Jan Hägg: Om man inte kan komma på vilken bok man ska ge bort kan man ge bort en bok med listor över böcker som man kan köpa själv i stället. Själv har jag en hel del att arbeta med på denna lista. AdLibris.

Andra bra böcker:

 1. Min pappa hette Stikkan av Petter Karlsson: Trevligt berättad bok om en av Sveriges största musikpersonligheter. AdLibris.
 2. Pink Floyd, musiken, människorna, myterna av Bengt Liljegren: Denna har jag precis läst ut, med stor behållning. Man får så klar reda på mycket om Pink Floyd, men på ett väldigt lättlast sätt. Det är inte alltid biografier som denna är överskådliga samtidigt som de är lättlästa och roande. AdLibris.
 3. The New York trilogy av Paul Auster: En modern klassiker som aldrig är fel att ge bort. AdLibris.
 4. Man utan minne av Nicole Krauss: En väldigt bra bok som kanske inte alla hunnit köpa. Den finns recenserad här på fikabloggen. Den finns både på engelska och svenska på AdLibris.
 5. Gentlemen av Klas Östergren: Detta är genombråttsromanen för Klas Österrgren och det är en bra bok med lagom mycket tokiga inslag för att det ska bli driv genom hela boken. Jag gillar Klas Östergren, även om jag inte gillar alla böcker han skriver. Denna är bra och jag har hört att uppföljaren Gangsters också är bra. Gentlemen på AdLibris. Gangsters på AdLibris.

Seriealbum (i nästan varje liten stad finns en butik man kan köpa gamla seriealbum):

 1. Spirou av André Franquin: Jag älskar Spirou, särskillt när Franquin tecknar. Läs mer om Franquin på wikipedia. En av mina favoriter är Raffel med Zafir. De första Spiroualbumen finns samlade i en volym. AdLibris.
 2. Gaston av André Franquin: Gaston är också en härlig figur som, likt Papphammar, kan få den enklaste vardagssituation att bli den mest katastrofala händelsen i mannaminne. Olycksfågeln i högform är en bra början.
 3. Tintin Månen tur och retur del 1 och del 2 av Hergé: Dessa två album är både spännande och lite småtokiga. Dessutom oerhört snygga. Del 1 på Adlibris. Del 2 på AdLibris.
 4. Starke Staffan av Peyo: Peyo, som kanske mest är känns för Smurferna, har skapat en rad snygga och roliga album om den galet starke Staffan. Min favorit är Tant Adolfina.
 5. Smurferna av Peyo: Även dessa små blå figurer har ju varit bioaktuella och jag rotade fram ett par smurfalbum efter att ha sett filmen (som finns på DVD nu till jul på CD-ON). Jag fastnade för albumet Den lilla Smurfan som var överraskande roligt. Även Atrosmurfen (AdLibris) minns jag som roligt från när jag var liten.

Lite julmusik kan man behöva nu för att få igång det riktiga julflåset. Adlofsson & Falks Mer jul gör att man kommer igång (Spotify: Adolphson & Falk – Mer Jul). Även Tyskarna från Lunds Achtung X-mas rockar igång min julskuta. (Spotify: Tyskarna Från Lund – Achtung X-mas!). Sist, men inte minst får man ta en skvätt Torsson med Rolf Ren. (Spotify: Torsson – Rolf Ren)

Samtidigt måste jag nästa tipsa om en Smurflåt, alla föräldrars skräck. Här är det Eric Saade som pumpats full med Helium. (Spotify: Smurfarna – Populär)

Med hopp om en god jul!

För ett tag sedan besökte jag Science Fiction-bokhandeln i Malmö. På ett litet bord stod denna uppskyltad. Egentligen tänkte jag börja med att ta mig in i sci-fi-världen via Asimov och I, Robot eller något liknande. Jag köpte två böcker av Asimov, men denna såg snyggare ut så jag började med den, den är faktiskt riktigt snygg och lite stram. Sci-fi-böcker är annars ganska otilltalande rent estetiskt, men jag antar att varje genre har sin estetik. Eftersom författaren är engelskspråkig så passade jag på att läsa den på originalspråk, engelska.
Man måste gilla teknik och robotar för att det ska finnas minsta chans att tycka om denna. Gillar man filmer som Minority report eller I, robot så finns det en ganska stor chans att även denna passar. Handlingen är väl uttänkt och för att vara ett projekt som från början skulle bevisa att författaren “Is not just sitting on hiss ass all day” så är den bra. Det är kanske inte det bästa jag träffat på, men i sin genre tror jag den är bra. Det närmaste i känsla som jag kommit denna bok är jPod av Douglas Coupland (jPod får i en snabbrecension här i parentesen en 4 även den)
Medan jag läste denna lyssnade jag på franska riverans egen M83. (Spotify: M83 – Hurry up we’re dreaming)

Betyg: 4

På AdLibris: Machine man
Givetvis går det bra att göra som jag gjorde och köpa den på Science fiction-bokhandeln i Malmö, Göteborg eller Stockholm. Eller rent av i cyberrymden, http://sfbokhandelnmalmo.blogspot.com/

Så har det blivit tredje advent, men det är fortfarande två veckor kvar till julafton. Dessa listor innehåller böcker som har med film att göra eller som gjorts om till film.

Vuxenlistan kommer här:

 1. 1. Norwegian wood Av Haruki Murakami: Trevlig läsning, jag har faktiskt inte hunnit se filmen, men jag kan tänka mig att den gör sig bra som film.  AdLibris på svenskaAdLibris på engelskaimdb.com
 2. 2. Allt är upplyst av Jonathan Safran Foer: En trevlig och lite småtokig bok om en ung man som söker sina rötter. Kanske inte det mest originella temat i litteraturhistorien, men välskrivet. Filmen har inte fått så mycket uppmärksamhet, men jag tycker faktiskt att den är ganska bra. Hade detta varit e filmblogg hade den fått en 4 av mig. AdLibris – imdb.com
 3. 3. Populärmusik från Vittula av Mikael Niemi: Rolig och lättsam bok som väl få har missat i Sverige. Men, känner du någon som ännu inte läst den så är det hög tid nu. AdLibris – imdb.com
 4. 4. Garp och hans värld av John Irving: Ännu en bok som svenska förlag låtit gå hädan, men antikvariat finns det ju över hela landet. Detta är en klassiker, både boken och filmen. på AdLibris på engelska – imdb.com
 5. 5. Pelikanfallet av John Grisham: att ha en lista över böcker som blivit film utan att ha med något av John Grisham hade varit orättvist. Få författare har väl filmats så framgångsrikt. Jag gillar Pelikanfallet som film, men får erkänna att jag inte läst boken. Nu ser jag till min fasa att svenska förlag tycker att man ska köpa denna också på antikvariat, men jag antar att det är bra för miljön. Den finns på engelska, vilket kan vara trevligt eftersom det är originalspråk. På AdLinris på engelska – imdb.com

Bubblare:

 1. 1. The Grifters av Jim Thompson: Tuff bok, tuff film. AdLibrisimdb.com
 2. 2. Mitt liv som hund av Reidar Jönsson: Detta är en bok som jag faktiskt inte läst, trots att jag tycker att filmen är en av de bästa någonsin. – AdLibris – imdb.com

Barnlistan ser ut så här:

 1. 1. Sagan om Desperaux av Kate DiCamillo: Denna bok är lite krångligt skriven, men när man kommer in i det så funkar det även som högläsning. Filmen har vi ännu inte sett, men det ser lovande ut på omslaget och historien borde passa som animerat äventyr. AdLibrisimdb.com
 2. 2. Kalle och chokladfabriken av Roald Dahl: När det gäller Kalle och Chokladfabriken finns det så många varianter att tipsa om. Faktum är att min favoritversion är när Ernst-Hugo Järegård läser den. Men, den versionen tycks vara svår att få tag i på lagligt sätt. Förmodligen gör Helge Skoog ett bra jobb på den nya ljudboksversionen. Filmen som Tim Burton gjort är riktigt bra. Boken på Adlibrisljudbok inläst av Helge Skoogimdb.com
 3. 3. Nalle Puh av A.A. Milne: En fantastisk björn. Det finns få berättelser som gör sig så bra både i bokform och som film. Disneys senaste Nalle Puh var fantastiskt bra (Nalle Puhs film – nya äventyr i sjumilaskogen). AdLibris – imdb.com
 4. 4. Ronja Rövardotter av Astrid Lindgren: Både boken och filmen är spännande på ett lagom läskigt sätt. För trots alla Vittror och väsen så känner man sig ganska trygg i skogen kring Mattisborgen. AdLibrisimdb.com
 5. 5. På Picknick i Fablernas Värld av Leen Valkenier Efter: Fablernas Värld är en fin TV-serie och kanske inte direkt en film. När det nu tycks ha kommit en bokversion som inte upplöses i atomer när man bläddrar i dem så kan det vara ett bra uppslag till godnattsagan. Nu finns de på DVD om man vill se dem på TV. AdLibrisimdb.com

Bublare:

 1. 1. Gnomes av Will Huygen, Rien Poortvliet och Brian Froud: Denna klassiker som SVT visade varje jul, förr i världen. Boken är fin och rolig och egentligen en perfekt presentbok. Kanske bättre som present än de som hamnade på den riktiga listan. AdLibrisimdb.com 
 2. 2. Star Wars ljudeffekterna av J.W. Rinzler: Denna film behöver knappast någon presentation. Boken är en bok med inbyggda ljud, som fågellätesboken som varit poppis ett par år nu. Man får reda på hur ljuden gjorts och så får man exempel på dem. Det var svårt att bestämma om detta var en bubblare för vuxna eller barn, men det vet ni lika bra som jag. AdLibrisimdb.com

Nu kan det behövas lite musik att komma i stämning till. Det känns knasigt att jag tipsade om filmmusik i förra adventslistan, men samtidigt tycker jag att Spike Jones kan kvala in som tredjeadventslyssning oavsett vilka böcker som finns i tipslistorna. Hans julskiva är en av mina favoriter. (Spotify: Spike Jones – Let’s Sing a Song of Christmas)

Det lackar mot jul. Andra ljuset tänds idag och man känner riktigt hur det luktar brännda pepparkakor i grannskapet. Kanske är ni lika julförvirrade som jag. Då kommer här en dubbellista som 2 advent. En för barn och en för vuxna.

Lista 2, för barn:

 1. Bajsplutten: För de riktigt små och alla andra. Man kan spola själv, så det låter. På AdLibris.
 2. Sagan om det röda äpplet: En klassiker av Jan Lööf. Fiffig och fin och lite spännande. På AdLibris.
 3. Doktor Proktors Pruttpulver: För de lite större barnen är detta en bok som är lite mer spännande än Lasse-Majas detektivbyrå och lite roligare. Jo Nesbö skriver ju vanligtvis tuffa, hårda deckare, men här släpper han loss och roar och skriver en tokig berättelse. På AdLibris.
 4. Kalabalik hos Morfar Prosten: Denna har ju lite jultema, så därför passar den att ta fram på Annandagen och läsa lite ur. Själv tycker jag att Eva Bexells böcker om Morfar Prosten är väldigt fint skrivna, de är lika mycket underhållning för vuxna som för barn. Vill man inte läsa själv så har Margareta Krook läst in dem på ett fint sätt. På AdLibris.
 5. Trollvinter: Det är inte första gången jag skriver om denna, men den är så bra. Den passar extra bra till jul dessutom. På AdLibris.

Jag såg till min fasa att Varför är det så ont om Q av Hasse Alfredsson inte finns på AdLibris. Orkar man gå på antikvariat så är den ett bra köp. När man ändå är där kan man passa på att köpa Gummi-Tarzan och Gusten Grodslukare av Ole Lund Kirkegaard också.

Så kommer vuxenlistan. Lista 2, vuxna:

 1. Skipping Christmas: Ett måste för alla som känner julstressen komma rullande påjagad av alla julmåsten. På AdLibris.
 2. Vindens Skugga: Känner du någon som ännu inte läst denna så är det bara att slå till. Köp en resa till Barcelona också så har du en present som heter duga. Att köpa bara boken räcker förståss långt. På AdLibris.
 3. Vi i villa: En kort och underhållande bok. Lagom lång för årets julledighet. På AdLibris.
 4. jPod: Om livet i IT-branchen. Lite lätt skruvat som sig bör med Coupland. På AdLibris.
 5. Reaktorn: Denna har jag inte läst själv, men jag önskar mig den i julklapp. Förlaget Sekwa är bra på att välja ut franska författare så denna är säkert också bra. På Adlibris.

Även denna lista hade ett par bubblare:

 1. Igelkottens elegans: På AdLibris.
 2. Tusenskönor: PåAdlibris.
 3. Mordet i Eiffeltornet: På AdLibris.

Är julstämningen på topp? Om inte kommer här en av de finaste julskivorna, musiken från filmen Ensam hemma. (Spotify: John Williams – Home Alone – Soundtrack)

fantazi giyim