Jag vet ju att alla tycker att Astrid Lindgren är fantastisk, men tyvärr har jag hängt upp mig på bullerbybarnenböckerna och Karlsson på taket. Karlsson tycker jag är direkt osympatisk på ett sätt som gör att jag inte vill läsa om honom och historierna om Bullerbyn är trevliga, men kanske inte så mycket mer ändå. Annat är det med denna, Rasmus på luffen. Boken är spännande och man känner sympati med Rasmus på ett sätt som gör att man verkligen engagerar sig i historien. Nu vet jag inte hur jag ska lyckas skriva hur bra den är utan att det blir klichéartat och utan att skruva upp förväntningarna allt för mycket, så jag nöjer mig med att uppmana till att läsa boken.

Lyssna gärna på Senior av Röyksopp medan du läser. (Spotify: Senior – Röyksopp )

Betyg: 5

På AdLibris: Rasmus på luffen

Läst för en sexåring och en åttaåring.

Detta är tydligen en ungdomsbok, men sådana kategoriseringar ligger ju i betraktarens öga. Kanske var det tur att jag inte såg det förrän efteråt, för jag gillade verkligen boken och hade nog inte satt igång och läsa den om jag visste att den riktade sig till ungdomar.  Boken är klyftigt skriven och både lite spännande och lite fin. Det pågår två parallella berättelser och ibland, när man är lite trött, så kan det vara klurigt att hänga med i vilken av dem som berättas. Jag tycker alltid det är trassligt med böcker med för stora persongallerier. På det stora hela är den välskriven, så man anstränger sig gärna med att hålla reda på personerna. Läs den, både om du är ungdom och om du är vuxen. Jag tror inte att vi är så olika vi vuxna och ni ungdomar, trots allt.

Eftersom Melina Marchetta är från Australien så kanske Midnight Oil kan passa, det är dessutom ett band jag lyssnade på när jag var ungdom. (Spotify: Midnight Oil – Diesel And Dust )

Betyg: 5

På AdLibris: Jellicoe Road

fantazi giyim