Himlens fånge / Carlos Ruiz Zafon

Detta är den tredje boken som handlar om 1900-talets mörka Barcelona. Trots den dystra inramningen så beskrivs Barcelona på ett så drömskt vis att man vill åka dit, precis som i de tidigare böckerna (Vindens skugga och Ängelns lek). Av de tre böckerna som kretsar kring bokhandeln Sempere & söner och De Bortglömda böckernas gravkammare så är detta den näst bästa. Den första, Vindens skugga, är en av de bästa böcker jag läst så att denna inte når samma nivå är inte så konstigt. Dessutom hade jag inte samma höga förväntningar när jag läste Zafon för första gången som jag hade nu med bok nummer tre. Som vanligt är det bra driv i historien och samtidigt som denna bok försöker nysta upp det som tidigare beskrivits ur andra personers perspektiv, i de båda föregående böckerna, så känns det tyvärr lite som en nödvändig transportsträcka. Man vet bara inte riktigt vart denna transport skall föra oss läsare. Kommer det fler böcker i serien? Jag hoppas nog att Zafon är klar med dessa berättelser och att han i framtiden kommer att överraska oss på samma vi som när han skrev Vindens skugga med nya berättelser i nya miljöer. Fast jag kommer att sakna dessa berättelser. Kanske kan man göra film av det och genom filmerna bringa ytterligare klarhet i vissa dunklare delar av skeendet?

Till denna bok passar det att lyssna på Junior Boys eftersom deras melankoli och melodier speglar stämningen i boken. (Spotify: Junior Boys – So This Is Goodbye )

Betyg: 4

På AdLibris:  Himlens fånge (storpocket)

Andra böcker av Carlos Ruiz Zafon:

Titta även på författarens egen hemsida, där ser det väldigt mycket ut som om vi har en fjärde del att se fram emot.

Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published.