Orättvisor och konstiga historiska händelser

För ett par dagar sedan hörde jag på Sveriges Radio P1 att en av de planerade återföreningarna av vissa utvalda familjer som delats i Nordkorea och Sydkorea faktiskt hade blivit av. Då kom jag att tänka på följande böcker. En handlar faktiskt om själva delandet av Korea, en handlar bland annat om Nordkorea efter delningen och en handlar om Japan och Kina och konflikten mellan dessa länder.

Berättelsen om herr Han / Hwang Sok-Yong

Detta är en skönlitterär bok med historisk anknytning. Den beskriver hur tokigt fet blir när folk inte vill eller kan förstå och göra något åt större skeenden. Hur kan man veta vilken halva som skulle bli den bra och hur skulle man kunna veta att man inte kan ångra sig efter att man valt. Hur kan man ta reda på vilka politiker, eller arméer, som går att lita på och hur är det när det känns som om ingen med makt går att lita på.
Betyg: 4
På AdLibris: Berättelsen om herr Han (har tydligen utgått)
På bibliotek: Berättelsen om herr Han

Hälsningar från ondskans axelmakter / Caroline Salzinger

Här radas den ena diktaturen upp efter den andra. Störst intryck på mig gör dock Carolines besök i Nordkorea. En overklig kuliss. Helt absurd och man vet egentligen inte hur man ska ställa sig till länder som detta. Vem är det mest synd om i dessa länder?
Betyg: 4
På bibliotek: Hälsningar från ondskans axelmakter

Tokyo / Mo Hayder

Här vävs en deckarhistoria samman med  ett historiskt skeende på en annan plats i ett annat land. Nutidsdelen utspelar sig i Tokyo och den historiska delen beskriver massakern in Nanjing (se Wikipedia) . En märklig och välskriven berättelse som är väl värd att läsa.
Betyg: 5
På AdLibris (Engelska): Tokyo
På bibliotek: Tokyo

Det finns ingen musik som jag vill knyta samman med dessa dystra berättelser.

Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published.